Trece euro, în 2022, pragul de 5 lei? Răspunsul lui Adrian Vasilescu (BNR): Chestiuni foarte SENSIBILE
Autor: Mihai Ciobanu | 03 mai 2022, 09:42
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Curs valutar. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Va trece, anul acesta, euro de pragul de 5 lei? Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a răspuns, în exclusivitate pentru DC Business, la această întrebare.

În fiecare an întrebarea pe care şi-o pun atât analiştii economici cât şi cetăţenii este dacă euro va trece pragul de 5 lei. I-am adresat şi lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, această întrebare. Iată răspunsul oferit de către acesta.

"Eu nu pot să răspund nici cu 'da', nici cu 'nu' la această întrebare, pentru că sunt câteva puncte nevralgice în activitatea oricărei bănci centrale, de la FED-ul din America şi până la Banca Japoniei, care nu se discută. De pildă, niciodată Banca Naţională a României şi nicio altă bancă centrală din lume nu va răspunde ce se întâmplă cu dobânda sau cu cursul, pentru că acestea sunt chestiuni foarte sensibile care influenţează piaţa, atâta vreme cât Banca Naţională a României poate să intervină pe piaţă şi să schimbe nişte lucruri atunci când este obligată prin lege să o facă. 

De pildă, Banca Centrală este obligată să intervină pe piaţă atunci când leul se apreciază prea mult sau atunci când se depreciază prea mult", a subliniat Adrian Vasilescu.

Citeşte şi: Încep să se vadă efectele războiului din Ucraina asupra economiei României. Benţa: Cea mai îngrijorătoare problemă

"Eu pot să răspund la această întrebare în felul următor: privind la trecut, cursul acesta de 4,9 lei/euro este de multă vreme. Sunt ani buni de când mergem cu acest curs, iar în fiecare an se pune această întrebare: 'sunt adevărate prognozele că euro va depăşi pragul de 5 lei?'. Pot să vă spun că, de la criza care a izbucnit în anul 2008 şi până în prezent, leul s-a depreciat cu vreo 90 de bani, în atâţi ani.  Este nu un semnal ci o realitate că sistemul bancar din România este puternic, iar argumentele sunt foarte simple: în primul rând, anul acesta, 2022 şi anul anterior, 2021 - ani în criză, cu inflaţie mare în toată lumea, cu probleme mari peste tot - sistemul bancar din România are cele mai bune rezultate din ultimii 30 de ani.

Iar aceste rezultate se văd aşa: în solvabilitate, în lichiditate, în asigurarea de credite, precum şi în faptul că dobânzile sunt rezonabile în România, în raport cu factorii care determină creşterea dobânzilor în toată lumea. Sigur că sunt şi critici care vin şi spun că dobânzile sunt cele mai mari din lume - spun ei - în România. Nu sunt cele mai mari din lume. Bineînţeles, însă, că în Uniunea Europeană sigur nu ne putem compara cu Germania, cu Franţa, cu Olanda, cu Danemarca - ţări care au situaţii financiare foarte bune", a declarat Adrian Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe