Trei factori care vor determina prețul petrolului să crească vertiginos

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Toate detaliile le-a oferit un expert al băncii americane Morgan Stanley
Toate detaliile le-a oferit un expert al băncii americane Morgan Stanley
Prețul petrolului nu a atins încă acel vârf critic, dincolo de care cererea începe să scadă. Analiștii băncii americane Morgan Stanley au explicat care sunt cei trei factori care vor contribui la creșterea prețului petrolului.

Prețurile la petrol nu au ajuns încă în acel prag dincolo de care piața se înscrie pe un trend descendent pe fondul prăbușirii cererii, a explicat Martijn Rats, analist șef al piețelor de mărfuri la Morgan Stanley. Într-un avertisment adresat investitorilor, el a precizaat că există trei factori care vor contribui la un deficit de ofertă pe piață și la noi creșteri de prețuri.

Surse suplimentare de aprovizionare

Prețul petrolului a scăzut, după valorile maxime din această vară. Atunci, țările occidentale au impus pentru prima dată sancțiuni împotriva aurului negru rusesc, iar cumpărătorii au început să caute surse alternative de aprovizionare. În acest context, țițeiul marca Brent cu extracție din Marea Nordului și de referință pe piața Europei a ajuns la 130 de dolari pe baril înainte de a aluneca pe o pantă de scădere constantă. Cu toate acestea, Rats a declarat, într-un interviu acordat CNBC, că este posibil ca acest lucru să se datoreze mai degrabă prețurilor mai mari la produsele petroliere decât la țițeiul în sine.

Există un puternic potențial de creștere 

Cu același prilej, Rats a spus că prețul benzinei a atins un vârf de 180 de dolari pe baril și cel al motorinei de 190 de dolari pe baril înainte ca cererea să înceapă să scadă pe piață. Acest lucru sugerează că prețurile actuale ale petrolului mai au încă potențial de creștere înainte de a atinge un punct de inflexiune.

"Dacă privim din această perspectivă, suntem încă foarte departe de pragul de prăbușire a cererii, iar potențial pentru o nouă rundă de creșteri de prețuri există", a adăugat Raths. În opinia lui, sunt trei factori pe piața petrolului care ar putea contribui la o nouă creștere a prețului aurului negru.

O lovitură pentru piața globală

Primul factor este anunțul OPEC+ de zilele trecute privind reducerea producției. Miercuri, 5 octombrie, cartelul a anunțat că va reduce cotele de producție cu două milioane de barili pe zi. O decizie considerată de numeroși experți în domeniu o lovitură pentru piața globală a energiei, deoarece țările OPEC+ furnizează aproximativ 40% din consumul mondial de petrol.

Rezerva strategică a SUA

Al doilea factor este faptul că planul de eliberare a rezervelor de petrol din rezerva strategică a SUA este în curs de eliminare treptată. Cantitatea suplimentare de combustibil pe care Statele Unite îl livrează pe piață începând din luna aprilie se va epuzia până la începutul lui noiembrie. 

Presiune asupra ofertei

Al treilea factor este probabilitatea ridicată de întrerupere a aprovizionării cu petrol rusesc. Exporturile de petrol rusesc sunt deja în scădere înainte ca interdicțiile impuse de UE asupra livrărilor de aur negru din Rusia să intre în vigoare la sfârșitul acestui an. De asemenea, Moscova a amenințat că va reduce producția ca răspuns la impunerea unui plafon de preț convenit de țările G7. În cazul în care Kremlinul reduce volumele, ar crește presiunea asupra ofertei pe piețele globale de petrol, declanșând noi creșteri de prețuri.

"Toți acești factori vor converge în următoarele două săptămâni sau două luni și, atunci, cred că se vor transforma într-o nouă rundă de creșteri de prețuri", a conchis Raths.

Citește și Țările care țin criza energetică la distanță. Toate sunt din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook

pixel