Trei mari riscuri amenință stabilitatea băncilor din zona euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Creditele neperformante, atacurile cibernetice şi Brexitul sunt printre cele mai mari riscuri pentru băncile din zona euro în 2019, se arată într-un raport privind evaluarea riscurilor, prezentat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. 

Creşterea economică a zonei euro a redus incertitudinile, dar riscurile externe - protecţionismul, Brexitul, turbulenţele de pe pieţele emergente - sunt în creştere şi trebuie atent monitorizate, a anunţat BCE, care supraveghează cele mai importante 118 instituţii financiare din zona euro. 

"Comparativ cu anul trecut, a existat o substanţială scădere a riscurilor provocate de condiţiile economice şi fiscale din zona euro. În acelaşi timp, au crescut incertitudinile geopolitice, turbulenţelor de pe pieţele financiare, iar profiturile băncilor sunt afectate de ratele scăzute ale dobânzilor. Evoluţiile în domeniul digitalizării au exacerbat riscurile legate de sistemele IT ale băncilor şi de atacurile cibernetice", apreciază instituţia financiară. 

În privinţa Brexitului, BCE consideră că instituţiile financiare trebuie să fie pregătite pentru orice evoluţii, deoarece nu s-a ajuns încă la un acord, cu câteva luni înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. 

"Stadiul pregătirilor băncilor pentru Brexit rămâne una dintre priorităţile departamentului de supervizare bancară din cadrul BCE, care va superviza direct instituţiile care îşi vor reloca activităţile în Uniunea Europeană", anunţă instituţia financiară. 

BCE dă asigurări că va face în continuare presiuni asupra instituţiilor financiare să-şi reducă creditele neperformante (NPL), după progresele remarcabile înregistrate anul acesta, şi va analiza practicile de creditare pentru a diminua potenţialele riscuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel