Trei sferturi dintre persoanele de peste 10 ani au un telefon mobil

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ritmul de creștere al accesului la interent a încetinit
Ritmul de creștere al accesului la interent a încetinit
Se estimează că utilizarea internetului acoperă două treimi din populația mondială, adică 5,3 miliarde de persoane.

Aproape trei sferturi dintre persoanele cu vârsta de peste 10 ani au un telefon mobil care facilitează accesul la internet în 2022, dar aproape o treime din populația lumii nu are încă acces la această rețea internațională, a anunțat miercuri ONU. "Telefoanele mobile sunt cea mai comună poartă de acces la internet, iar ratele de proprietate servesc drept indicator al disponibilității și accesului la internet", a scris Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) în raportul său anual privind conectivitatea globală.

Cu toate acestea, nu toți posesorii de telefoane mobile au acces la internet, în special în țările cu venituri mici, unde banda largă este adesea prea scumpă. Conform cifrelor colectate de UIT, 95% dintre locuitorii din țările bogate au un telefon mobil, în timp ce în țările sărace rata de penetrare scade la 49%.

Întunericul digital

Accesul la internet este în creștere, dar într-un ritm mai lent, după saltul înregistrat în timpul pandemiei Covid și a restricțiilor, care au forțat sute de milioane de oameni să lucreze sau să studieze online. În prezent, se estimează că 5,3 miliarde de oameni, adică 66% din populația lumii, utilizează internetul. Aproape toți cei care nu sunt conectați se află în țările cele mai sărace.

Acest procentaj a crescut constant în ultimii ani și a aut un salt uimitor în 2020, a declarat pentru AFP economistul-șef al UIT, Thierry Geiger. Dar mai este încă un drum lung de parcurs, deoarece "prea mulți oameni trăiesc încă în întunericul digital", a declarat Doreen Bogdan-Martin, care la începutul anului 2023 va deveni prima femeie care va conduce agenția. "Accesul la internet este în creștere, dar nu atât de rapid și de uniform în întreaga lume pe cât ar trebui", a adăugat ea, într-o declarație despre raport.

O măsură de referință a accesului la internet este prețul mediu al serviciilor mobile în bandă largă, care sunt adesea mai ieftine decât accesul fix. Aceste prețuri medii au scăzut de la 1,9% din venitul național brut pe cap de locuitor la 1,5% în 2022. Dar costul este încă prea mare pentru mulți consumatori din țările cu venituri mici, unde un pachet de bază de date mobile costă 9% din venitul mediu.

Fracturi

Acest procent este cu mult mai mare decât cel plătit în țările bogate pentru servicii similare, potrivit UIT, care a făcut apel la toate țările să asigure un acces în bandă largă la prețuri accesibile, pe care îl definește ca fiind mai mic de 2% din venitul național brut lunar pe cap de locuitor. "Trebuie să menținem accesul la internet chiar și în condițiile în care recesiunea globală subminează perspectivele economice ale multor țări", a afirmat Houlin Zhao, șeful demisionar al UIT, în declarația sa.

Geiger subliniază că, în timp ce costul conectivității pare să continue să scadă, creșterea prețurilor pentru produsele de primă necesitate ar putea forța multe persoane să se deconecteze. Chiar dacă accesul la internet este considerat din ce în ce mai mult ca un serviciu esențial, "alimentele încă prevalează", a spus el. Va trebui să așteptăm până anul viitor pentru a vedea posibilele efecte ale crizei actuale.

Decalajul digital persistent între bogați și săraci este, de asemenea, un decalaj de gen. În timp ce femeile reprezintă aproximativ jumătate din populația lumii, cu aproximativ 259 de milioane de femei mai puține decât bărbații au acces la internet și doar 63% dintre femei se conectează la internet, față de 69% dintre bărbați, se arată în raport.

Citește și: 

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații Starlink aproape că s-a dublat în Ucraina, în condițiile în care rețelele de telefonie mobilă încep să cedeze din cauza atacurilor Rusiei asupra rețelei electrice a țării și a creșterii cererii pentru dispozitivul de comunicații prin satelit fabricat de SpaceX.

Prețurile pentru terminalele Starlink, care sunt fabricate de compania SpaceX a lui Elon Musk, vor crește la 700 de dolari pentru noii consumatori ucraineni, potrivit site-ului companiei. Această sumă este în creștere de la aproximativ 385 de dolari la începutul acestui an.

Costul pentru consumatori al unui abonament lunar Starlink a fluctuat recent, scăzând de la aproximativ 100 de dolari la 60 de dolari de Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, "pentru a reflecta condițiile pieței locale", iar acum va crește la 75 de dolari. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel