Trilaterala de la București: Ne dorim un nou concept strategic al NATO
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Trilaterala România-Turcia-Polonia
Trilaterala România-Turcia-Polonia
Trilaterala România-Polonia-Turcia, desfășurată astăzi, va aborda și subiectul situației delicate de securitate din Marea Neagră și estul Ucrainei. În acest sens, vor participa la reuniune și miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei, țări direct afectate de conduita agresivă a Federației Ruse.

''Ne dorim un nou concept strategic al Nato care să reflecte prioritățile actuale'', a declarat ministrul diplomației de la București

Bogdan Aurescu a precizat că în cadrul reuniunii trilaterale au fost discutate aspecte privind necesitatea creșterii rolului NATO, în direcția proiectării forței la nivel global.

De asemenea, Aurescu a evidențiat urgența consolidării prezentei NATO în flancul estic, precizând că vor participa la reuniunea Trilateralei de la București, miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei, o premieră a acestui format de discuții

Citește și: Putin a luat porumbelul păcii în brațe și-l arată Ucrainei

În acest sens, șeful diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, a adresat un mesaj de mulțumire pentru eforturile Bucureștiului:

''Respectele mele de la București. Aici, astăzi, Ucraina participă la negocierile Trilaterala de la București, privind Flancul estic al NATO.
Astăzi au invitat pentru prima dată Ucraina și Georgia pentru a participa la reuniune. Și nu este doar o invitație. Acesta este un semnal politic (...) pentru a sprijini Ucraina într-un moment dificil(...).

Ne vom întâlni cinci cu David Zalkaliani, Bogdan Aurescu, Zbignev Rau și Mevlut Chavushoglu, care sunt toți bunii mei prieteni, pe fondul amenințărilor la adresa securității pe care le prezintă comportamentul agresiv al Rusiei și militarizarea crescândă a Crimeei, a Mării Negre și a Mării Azov.
Va fi vorba despre consolidarea prezenței și disponibilității NATO de a consolida securitatea și stabilitatea în regiune și despre perspectivele euro-atlantice ale Ucrainei și Georgiei și despre formatul Ucrainei de platformă Crimeea'',  a menționat Kuleba.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...


pixel