Trufele albe ar putea dispărea din natură. Care sunt cauzele

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Creşterea temperaturilor globale îi îngrijorează pe căutătorii de trufe din jurul oraşului italian Alba, unde cele mai bune trufe sunt mai valoroase decât aurul, informează AP.

Din cauza temperaturilor deosebit de ridicate din luna octombrie, opt din zece trufe descoperite de Carlo Olivero împreună cu câinele său dresat în găsirea trufelor au fost negre, ofilite şi uscate. "Asta e în mod clar un semn al creşterii temperaturilor" spune Carlo Olivero.

Amplasat în nord-vestul Italiei, oraşul Alba şi-a câştigat renumele de "capitala mondială a trufelor albe" pentru acest tip de trufe care se vând la preţuri atmosferice la licitaţiile care au loc în fiecare toamnă. De exemplu, la licitaţia din acest an, un cumpărător din Hong Kong plătit 120.000 de euro pentru o trufă albă cu o greutate de un kilogram, de două ori mai mult decât preţul unui kilogram de aur.

Impactul pe termen lung al creşterii temperaturilor asupra trufelor albe este încă studiat dar, la fel ca şi alte ciuperci, trufele cresc cel mai bine în condiţii răcoroase şi ploioase. Cu toate acestea, schimbările climatice au mutat perioade de vârf a producţiei din octombrie în noiembrie.

Licitație incredibilă! O trufă albă a fost scoasă la vânzare cu o sumă uriașă

"Sunt câţiva ani de când suntem îngrijoraţi cu privire la producţia de trufe. În ultimele trei sezoane am avut un an teribil, unul excelent şi unul care este decent" a declarat Antonio Degiacomi, preşedintele centrului naţional de studii cu privire la trufe din Italia.

Pentru a contracara impactul schimbărilor climatice asupra producţiei de trufe albe, experţii au lansat mai multe iniţiative pentru a păstra teritoriul unde acest trufe cresc. Obiectivul este protejarea simbioze dintre trufe şi planta gazdă prin încurajarea simbiozei între căutătorul de trufe şi proprietarul de teren, ale căror interese deseori sunt în opoziţie.

În România, a fost depusă, în 2020, o inițiativă legislativă prin care se dorește reglementarea procesului legat de recoltarea, prelucrarea și valorificarea trufelor, prevăzându-se și sancțiunile pentru nerespectarea dispozițiilor legale. 

Spre deosebire de trufele negre care sunt mai răspândite, trufele albe nu pot fi cultivate astfel încât protejarea mediului lor natural este vital.

Află câți bani poți scoate din afacerea cu trufe

Printre iniţiative se numără un program care prevede plata unei sume de 24 de euro pe an unor proprietari de terenuri pentru ca aceştia să nu taie arborii pe care cresc trufele. De asemenea, asociaţiile căutătorilor de trufe au încheiat acorduri cu proprietarii absenţi pentru ca aceştia să îşi menţină terenurile lor împădurite într-un mod care să favorizeze creşterea trufelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel