Trump, exclus de pe buletinul de vot, decizie a celei mai înalte instanțe din Colorado

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Donald Trump / Foto: WEF / Flickr
Donald Trump / Foto: WEF / Flickr
Donald Trump nu este eligibil pentru a ocupa funcția de președinte al SUA din cauza acțiunilor sale de incitare la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american, a constatat cea mai înaltă instanță din Colorado, într-o decizie fără precedent care se îndreaptă spre Curtea Supremă a SUA.

Curtea Supremă din Colorado a emis marți hotărârea, excluzându-l pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 5 martie din acest stat, dar a suspendat decizia pentru a-i permite fostului președinte să facă apel, ceea ce campania sa a declarat că intenționează să facă. El are termen până la 4 ianuarie, conform deciziei instanței de stat.

Hotărârea a fost prima care a spus că eforturile lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020 îl fac neeligibil să candideze din nou, conform unei prevederi din Constituția SUA de după Războiul Civil, care interzice insurecțiilor să ocupe funcții publice.

"Eforturile directe și exprese ale președintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască la Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei țări au fost în mod incontestabil evidente și voluntare", potrivit deciziei cu 4-3 a instanței. Toți cei șapte judecători au fost numiți de guvernatori democrați.

"Mai mult, dovezile au arătat pe larg că președintele Trump a întreprins toate aceste acțiuni pentru a ajuta și a promova un scop comun ilegal pe care el însuși l-a conceput și l-a pus în mișcare: să împiedice Congresul să certifice alegerile prezidențiale din 2020 și să oprească transferul pașnic de putere", a precizat instanța.

În plus față de apelul său, Trump intenționează să solicite o suspendare care să împiedice intrarea în vigoare a hotărârii, potrivit unui comunicat al campaniei sale. Pauza s-ar putea prelungi după 4 ianuarie, în funcție de momentul în care Curtea Supremă va decide dacă va audia cazul. Instanța a ordonat secretarului de stat din Colorado să mențină numele lui Trump pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidențiale până când Curtea Supremă a SUA se va pronunța în această chestiune.

"Liderii Partidului Democrat sunt într-o stare de paranoia în legătură cu avansul dominant și în creștere pe care președintele Trump l-a acumulat în sondaje", potrivit unui comunicat al campaniei lui Trump. "Ei și-au pierdut încrederea în președinția eșuată a lui Biden și acum fac tot ce le stă în putință pentru a-i împiedica pe alegătorii americani să îi dea afară din funcție în noiembrie anul viitor".

Decizia vine în contextul în care Trump deține un avans covârșitor în alegerile primare republicane, pregătind terenul pentru o revanșă împotriva lui Biden, care îl prezintă pe Trump ca pe o amenințare existențială la adresa sistemului democratic. Un sondaj Bloomberg News/Morning Consult publicat săptămâna trecută a arătat că Trump îl devansează pe Biden cu 5 puncte procentuale în rândul alegătorilor înregistrați, într-un meci față în față în șapte state cu șanse de succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel