Trump amenință Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă nu se ajunge la un acord nuclear

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă Teheranul nu ajunge la un acord cu Washingtonul privind programul său nuclear, transmite Reuters.

În primele sale declarații de la respingerea de către Iran a negocierilor directe cu SUA săptămâna trecută, Trump a declarat pentru NBC News că oficialii americani și iranieni sunt în contact, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„Dacă nu ajung la un acord, vor urma bombardamente,” a spus Trump într-un interviu telefonic. „Vor fi bombardamente cum nu au mai văzut vreodată”.

„Există posibilitatea ca, dacă nu ajung la un acord, să impun tarife secundare, așa cum am făcut acum patru ani”, a adăugat el.

Iranul a transmis prin Oman un răspuns la o scrisoare din partea lui Trump prin care acesta îndemna Teheranul să încheie un nou acord nuclear. Răspunsul iranian a reiterat politica de a nu angaja negocieri directe cu SUA cât timp acestea aplică o campanie de presiune maximă și amenințări militare, a declarat joi ministrul iranian de externe.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a reafirmat această politică duminică. „Negocierile directe (cu SUA) au fost respinse, dar Iranul a fost întotdeauna implicat în negocieri indirecte, iar acum, de asemenea, Liderul Suprem a subliniat că negocierile indirecte pot continua”, a declarat acesta, referindu-se la ayatollahul Ali Khamenei.

În interviul pentru NBC, Trump a amenințat și Rusia și Iranul cu tarife secundare, care vizează cumpărătorii bunurilor acestor țări. Săptămâna trecută, el a semnat un ordin executiv prin care autoriza astfel de tarife pentru cumpărătorii de petrol venezuelean.

Vorbind ulterior cu jurnaliștii la bordul Air Force One, Trump a declarat că va lua o decizie privind tarifele secundare în funcție de disponibilitatea Teheranului de a face un acord.

„Probabil că vom aștepta câteva săptămâni, iar dacă nu vedem progrese, le vom impune. Nu le impunem acum. Dar, dacă vă amintiți, am făcut asta acum șase ani și a funcționat foarte bine”, a spus el.

În primul său mandat (2017-2021), Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 încheiat între Iran și marile puteri, care impunea limite stricte asupra activităților nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.

Trump a reimpus sancțiuni economice severe, iar de atunci Republica Islamică a depășit cu mult limitele convenite, avansând programul său de îmbogățire a uraniului.

Până în prezent, Teheranul a respins avertismentul lui Trump de a încheia un acord sau de a se confrunta cu consecințe militare.

Puterile occidentale acuză Iranul că urmărește în secret dezvoltarea unei capacități nucleare militare prin îmbogățirea uraniului la un nivel ridicat de puritate, dincolo de ceea ce este justificabil pentru un program nuclear civil.

Teheranul susține că programul său nuclear este dedicat exclusiv producției de energie pentru uz civil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel