Trump forțează Asia la o alianță economică istorică! Japonia, China și Coreea de Sud se apropie

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Războiul tarifar lansat de Donald Trump reînvie discuțiile pentru un acord de liber schimb între China, Japonia și Coreea de Sud.

Scrisoare oficială de la Tokyo către Beijing. Trilaterală economică în linie dreaptă?

Războiul tarifar pornit de fostul președinte american Donald Trump a accelerat negocierile dintre cele trei mari economii ale Asiei de Est – China, Japonia și Coreea de Sud – pentru încheierea unui acord de liber schimb, o idee vehiculată de peste un deceniu, dar niciodată concretizată, scrie Financial Review.

Săptămâna aceasta, premierul japonez Shigeru Ishiba a trimis o scrisoare personală președintelui chinez Xi Jinping, înmânată de un oficial de rang înalt în timpul unei vizite la Beijing, semnalând deschiderea Tokyo-ului pentru reluarea negocierilor. Demersul vine după 16 runde de discuții formale purtate din 2012 și fără un acord final, în mare parte din cauza tensiunilor istorice, disputelor teritoriale și naționalismului economic.

Trump a schimbat regulile jocului

„Politicile tarifare ale lui Trump au adăugat presiune și au accelerat discuțiile privind un acord trilateral”, a declarat Kazuto Suzuki, profesor la Universitatea din Tokyo. Declarațiile vin într-un moment în care Japonia încearcă să evite să fie prinsă între partenerul său de securitate, SUA, și cei mai mari parteneri comerciali, China și Coreea de Sud.

Tokyo a reluat discuțiile bilaterale cu Washingtonul, în timp ce China a avertizat partenerii să nu încheie acorduri cu SUA care să-i afecteze interesele. Între timp, Trump a anunțat miercuri că SUA sunt dispuse să reducă tariful de 145% aplicat importurilor din China, dar lipsa de predictibilitate a liderului american a alimentat nevoia de alianțe comerciale alternative.

Întâlniri rare, context favorabil

O întâlnire recentă a miniștrilor comerțului din cele trei țări a fost văzută de experți drept un moment de destindere politică important, iar în declarația comună, oficialii și-au reafirmat angajamentul față de Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP), un pact asiatic semnat în 2020 care a redus tarife și a armonizat standardele comerciale.

„Este foarte greu ca aceste economii sofisticate, dar marcate de rivalități politice, să facă compromisuri”, a explicat Shiro Armstrong, director al centrului de cercetare Australia–Japonia. „Dar faptul că vorbesc din nou este esențial. Miza este securitatea economică a Japoniei și Coreei de Sud.”

Dependență economică și reconfigurări regionale

Datele arată că China a devenit principalul partener comercial al Japoniei, reprezentând aproape 20% din comerțul nipon în 2024. La rândul său, Japonia joacă un rol vital în lanțurile regionale de aprovizionare, în special în domeniul semiconductorilor, unde asigură între 30% și 50% din echipamentele și materialele utilizate la nivel global – majoritatea destinate fabricilor chineze.

„Din perspectiva Japoniei, alianța cu SUA rămâne esențială, dar relația economică s-a schimbat dramatic”, a adăugat profesorul Suzuki. „Pierderea accesului la piețele americane ne forțează să căutăm alternative în regiune.”

Coreea de Sud, care întreține legături comerciale la fel de importante cu cele două economii, are și ea un interes major în acest acord. În 2023, schimburile trilaterale dintre China, Japonia și Coreea de Sud au depășit 720 de miliarde de dolari, transformându-le într-una dintre cele mai interconectate zone comerciale din lume, în ciuda absenței unui acord formal de liber schimb.

Riscul represaliilor americane

În paralel, China își întărește influența în regiune. Președintele Xi Jinping a încheiat recent un tur diplomatic în Asia de Sud-Est, cu scopul de a consolida parteneriatele comerciale și de a se poziționa ca alternativă stabilă la SUA. Totuși, Tokyo este presat de Washington să limiteze exporturile tehnologice către China, mai ales în sectoarele de vârf precum semiconductori și inteligență artificială.

„Pentru prima dată, pare că SUA condiționează umbrela de securitate oferită Japoniei de majorarea achizițiilor economice”, avertizează Armstrong. „Americanii au evitat asta până acum. Dar dacă Japonia negociază cu SUA, li se cere să renunțe la China – ceea ce este aproape imposibil.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Insolvență / FOTO: Freepik
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...


pixel