Trump scumpește și roșiile americanilor, după de a renunțat la un acord vechi de 30 de ani

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Administrația Trump renunță la acordul comercial privind roșiile cu Mexicul, o decizie care va duce la introducerea unor taxe noi din iulie și ar putea scumpi semnificativ prețul roșiilor proaspete pentru consumatorii americani.

Acordul vechi de aproape 30 de ani cu Mexicul este anulat

Administrația Trump a decis să reintroducă taxe pentru roșiile proaspete importate din Mexic, începând cu luna iulie, după ce Departamentul Comerțului a anunțat că va pune capăt acordului comercial bilateral privind acest produs, aflat în vigoare, cu pauze, din 1996. Măsura ar putea duce la creșteri importante de prețuri pentru consumatorii americani, având în vedere că aproape 70% din roșiile consumate în SUA provin în prezent din Mexic, notează Wall Street Journal.

Economiștii avertizează: scumpiri de până la 50%

Potrivit analiștilor, decizia ar putea duce la o majorare medie de 10% a prețurilor, însă companiile din industrie estimează că impactul real ar putea fi mult mai mare. NatureSweet, un important producător din Texas care cultivă roșii în sere din Mexic, susține că prețurile ar putea crește chiar cu până la 50% dacă toate roșiile mexicane ar dispărea de pe piața americană.

În prezent, un pachet de 450 g de roșii cherry costă în medie 2,48 dolari, potrivit datelor USDA. Cu noile taxe de 20,9% impuse asupra importurilor din Mexic, acest preț ar putea urca semnificativ.

Oficialii mexicani cer renegocierea acordului

Mexicul a reacționat rapid, anunțând prin ministrul Agriculturii, Julio Berdegué, că va încerca renegocierea acordului înainte de intrarea în vigoare a noilor taxe. Acesta a respins acuzațiile conform cărora producătorii mexicani vând roșii sub prețul de producție pe piața americană.

În absența unui nou acord, cultivatorii din Florida, care pot produce roșii pe tot parcursul anului, vor beneficia direct de pe urma taxelor impuse competitorilor mexicani. Însă, spun specialiștii, agricultura americană nu are capacitatea de a compensa rapid volumul uriaș de importuri, mai ales în condițiile în care costurile de producție interne sunt considerabil mai mari.

Un student la Drept de la Georgetown, la originea deciziei

O parte dintre cei implicați în dispută au aflat despre schimbare printr-un apel telefonic primit de la Chris Abbott, un student în ultimul an la Drept la Universitatea Georgetown, care ocupă funcția de secretar adjunct pentru politici și negocieri comerciale în cadrul Departamentului Comerțului. Abbott este un apropiat al consilierului Peter Navarro, arhitectul politicii protecționiste promovate de Trump.

Un conflict mai vechi, reluat în plină campanie electorală

Acordul privind roșiile a fost introdus în 1996 pentru a pune capăt unui conflict legat de prețurile de dumping practicate de exportatorii mexicani. Acesta impunea un preț minim de vânzare și controale de calitate pentru roșiile importate din Mexic. A fost suspendat temporar și în 2019, dar reluat câteva luni mai târziu.

De data aceasta, însă, decizia pare să aibă o miză electorală clară, fiind un nou semnal transmis de echipa lui Trump către baza sa electorală din statele agricole cheie. Reprezentanții producătorilor americani, precum Florida Tomato Exchange, salută măsura, susținând că în sfârșit industria internă va avea condiții echitabile de concurență.

Impact pe termen lung: o piață cu totul schimbată

Importurile de roșii proaspete din Mexic au crescut cu 176% din anul 2000, majoritatea provenind din sere industriale. În același timp, ponderea producției interne din SUA a scăzut de la 80% în 1996 la doar 30% în prezent.

Oficialii americani susțin că această decizie le va permite fermierilor locali să-și recapete cota de piață, dar marii distribuitori, precum NatureSweet, avertizează că aprovizionarea constantă cu roșii proaspete ar putea deveni dificilă, afectând lanțul alimentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel