Tun de sute de miliarde de forinți la banca Ungariei! Banii ungurilor, cheltuiți pe hoteluri de lux și investiții dezastruoase!

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
György Matolcsy
György Matolcsy
Un scandal financiar uriaș are loc chiar la Banca Centrală a Ungariei în care este implicat fiul guvernatorului băncii, György Matolcsy.

Este vorba de  sute de miliarde de forinți pierdute din fondurile unei fundații, în timp ce apropiații fiului lui György Matolcsy au beneficiat, dezvăluie direkt36.hu.

Audit devastator: investiții eșuate și decizii netransparente în gestionarea fondurilor publice ale Fundației Pallas Athéné Domus Meriti

Un raport preliminar al Curții de Conturi de Stat din Ungaria (ÁSZ), obținut de publicația de investigații Direkt36, dezvăluie pierderi uriașe și nereguli grave în gestionarea activelor Fundației Pallas Athéné Domus Meriti, înființată de Banca Națională a Ungariei (MNB) în timpul mandatului guvernatorului György Matolcsy. Fondurile acestei fundații, estimate la aproximativ 500 de miliarde de forinți (1,25 miliarde de euro), provenite în mare parte din bani publici, au fost gestionate de compania Optima Befektetési Ltd., controlată de apropiați ai fostului guvernator și ai fiului acestuia, Ádám Matolcsy.

Concluziile auditului arată că banii publici au fost investiți prin structuri complexe și opace, fără justificări economice clare, ceea ce a dus la pierderi considerabile. Mai mult, aproximativ 130 de miliarde de forinți au fost atrase de la Fundația Universității Neumann János, iar Optima nu a putut onora angajamentele de răscumpărare a obligațiunilor.

Investiții riscante în imobiliare și pierderi de sute de milioane de euro

Optima a plasat sume considerabile în două companii imobiliare străine, GTC S.A. din Polonia și Ultima Capital S.A. din Elveția, folosind atât capitalul fundației, cât și împrumuturi bancare externe. Tranzacțiile s-au făcut în condiții contestabile: prețuri umflate cu până la 60 de miliarde de forinți peste valoarea bursieră și decizii aprobate rapid, pe baza unor documentații incomplete.

Până la sfârșitul anului 2024, valoarea acestor investiții scăzuse cu peste 160 de miliarde de forinți (400 de milioane de euro). Ultima Capital a înregistrat pierderi continue în 2022, 2023 și în prima jumătate a anului 2024, ceea ce a pus în pericol solvabilitatea fundației.

Apropiații fiului lui Matolcsy, printre marii beneficiari

Potrivit raportului, companii din anturajul lui Ádám Matolcsy, fiul fostului guvernator al Băncii Naționale a Ungariei, au beneficiat direct de pe urma acestor investiții. Printre proiectele evidențiate se numără BOKK, o investiție imobiliară în Balatonakarattya, unde au fost plătiți 4,6 miliarde de forinți către firme controlate de antreprenorul Bálint Somlai, un apropiat al lui Ádám Matolcsy. Un alt caz similar vizează Hotelul Burg din Budapesta, unde 99% din contracte, în valoare de 8,5 miliarde de forinți, au fost atribuite aceleiași rețele de interese.

Fundația, în pragul colapsului financiar

Într-o scrisoare citată de raportul ÁSZ, Consiliul de Supraveghere al fundației avertiza în ianuarie 2025 că „funcționarea și solvabilitatea fundației sunt în pericol imediat”. Totodată, fostul guvernator Matolcsy a recunoscut dificultățile financiare majore și a susținut că, fără sprijin extern, nu există soluții viabile.

Curtea de Conturi a obligat auditorul fundației să retragă rapoartele financiare pentru anii 2021, 2022 și 2023, considerând că nu reflectă realitatea.

Reacții și consecințe politice

După preluarea mandatului de către Mihály Varga, noul guvernator al MNB, au fost operate schimbări la conducerea fundației și a companiei Optima. Varga a anunțat lansarea unei anchete interne complete.

De partea cealaltă, Fundația Universității Neumann János susține că nu există prejudicii și că negocierile privind răscumpărarea obligațiunilor sunt „constructive”.

Acuzații de deturnare de fonduri și lipsă de supraveghere

Miklós Ligeti, director juridic al Transparency International Ungaria, a criticat faptul că investigația ÁSZ nu a fost declanșată mai devreme. El amintește că Curtea Constituțională a stabilit în 2016 că fondurile fundației sunt bani publici și ar fi trebuit controlate de autorități încă de atunci. Ligeti acuză posibile infracțiuni de delapidare și complicitate din partea altor instituții publice.

„Dacă decizi să folosești bani publici pentru a cumpăra hoteluri de lux în Elveția, este o infracțiune. Nu e vorba de bani privați, ci de bani ai statului”, a declarat Ligeti.

Manevre de ultim moment înainte de plecarea lui Matolcsy

În ultimele zile ale mandatului lui György Matolcsy ca guvernator, Optima Investment Fund Management Ltd. și-a schimbat proprietarul, fiind preluată de un fond privat gestionat de Quartz, companie controlată de István Száraz, un alt apropiat al familiei Matolcsy. Mișcarea ridică semne de întrebare, mai ales că structura de proprietate nu s-a schimbat formal, ci s-a realizat o rearanjare „în cadrul aceluiași cerc de interese”.

Urmează anchete și sancțiuni

Raportul ÁSZ solicită măsuri urgente, inclusiv simplificarea structurii companiilor și implementarea unor sisteme de control eficiente. Dacă planul de acțiune nu va fi prezentat la timp sau nu va fi acceptabil, conducerea organizațiilor auditate riscă proceduri disciplinare sau penale.

Context: cum a început totul

Fundațiile Pallas Athéné au fost create în 2014, cu scopul declarat de a sprijini educația și cercetarea economică, primind 266,4 miliarde de forinți (aproape 670 milioane de euro) de la Banca Națională a Ungariei. În 2019, fundațiile au fost consolidate într-una singură, Pallas Athéné Domus Meriti.

Consiliul de administrație a inclus persoane apropiate de Matolcsy, cum ar fi Norbert Csizmadia și Imre Réfy, iar în 2015 a fost creată compania Optima pentru gestionarea activelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel