Goldman Sachs „cooperează și oferă informații diverselor autorități guvernamentale” legate de operațiunile întreprinse, în numele SVB, în luna martie, perioadă care a precedat spectaculoasa criză a instituțiilor de finanțare a sectorului tehnologic. Goldman Sachs a fost criticat atât pentru serviciile de consultanță oferite băncii, dar și pentru că a răscumpărat titluri de valoare depreciate într-o tranzacție care a jucat, se pare, un rol central în falimentul SVB.
Serviciile Goldman Sachs
Autoritățile americane au pus sub sechestru SVB pe 10 martie, la două zile după ce banca s-a confruntat cu retrageri masive de fonduri de către clienți și pe fondul unor pierderi de 1,8 miliarde de dolari din vânzarea de titluri financiare. Ori, SVB a declarat că a încredințat Goldman Sachs misiunea de să atragă capital nou.
În aceste condiții, aproximativ douăzeci de democrați aleși în Camera Reprezentanților au cerut autorității de reglementare bancară să deschidă o investigație pentru a stabili dacă Goldman Sachs „a funcționat complet independent în activitățile sale de consiliere pentru SVB”.
Fluctuații apărute brusc
De altfel, autoritățile americane au deschis o investigație din dorința de a stabili dacă în spatele fluctuațiilor bruște ale prețurilor acțiunilor bancare din ultimele zile nu se află o ”manipulare a pieței”, informează, pe surse, agențiile internaționale de presă.
Acțiunile băncilor regionale au revenit pe un trend descendent săptămâna aceasta după prăbușirea First Republic Bank, al treilea creditor american de talie medie care a dat faliment în interval de două luni. Potrivit firmei de analist Ortex, vânzătorii la vedere au obținut doar într-o singură zi profituri de 378,9 milioane de dolari, pariind împotriva unor bănci regionale.
Nu vorbim public, deocamdată
Creșterea activității de vânzare la vedere și volatilitatea acțiunilor au atras atenția oficialilor și autorităților de reglementare federale și de stat în ultimele zile, având în vedere fundamentele puternice ale industriei și nivelurile ample de capital, a spus sursa companiei, care nu a fost autorizată să vorbească public. „Reglementatorii și oficialii federali și de stat sunt din ce în ce mai atenți la posibilitatea manipulării pieței atunci când vine vorba de acțiunile băncilor”, a spus sursa.
Acțiunile PacWest Bancorp au scăzut joi cu 57%, trăgând în jos alți creditori regionali, după ce banca din Los Angeles a declarat că este în discuții cu privire la opțiuni strategice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...