Turcia construiește un gazoduct în Marea Neagră. Erdogan a lansat lucrările

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Turcia a descoperit în 2020 zăcământul Sakarya, considerat cel mai mare din regiune și de unde va fi extras și livrat gazul natural. Autoritățile estimează rezervele de gaze la 540 miliarde de metri cubi.

Turcia începe să construiscă un gazoduct în largul coastelor sale din Marea Neagră, a anunțat președintele Recep Tayyip Erdogan la ceremonia de coborâre sub apă a primei conducte.

"Suntem foarte fericiți că am ajuns într-o etapă atât de critică a producției de gaze în Marea Neagră. În primul trimestru al anului 2023, 10 milioane de metri cubi de gaze vor intra în sistemul nostru național de transport de gaze", a declarat Erdogan.

Potrivit acestuia, Turcia vrea să extragă aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaz dintr-un nou zăcământ din Marea Neagră încă din primul trimestru al anului 2023. Conform planului, producția ar trebui să atingă vârful până în 2026, a adăugat el.

Turcia a descoperit în 2020 zăcământul Sakarya de pe platoul continental al Mării Negre, din care se va extrage gazul; acesta este considerat cel mai mare din întreaga regiune. Autoritățile estimează rezervele sale la 540 de miliarde de metri cubi. Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat că muncitorii vor lansa zece puțuri înainte de începerea producției. La început se intenționează să se producă aproximativ 10 milioane de metri cubi pe zi din acest zăcământ, iar în trei-patru ani 40 de milioane de metri cubi pe zi, a spus el.

Agenția de știri Anadolu a citat Botas, compania responsabilă de proiect, care a declarat că se așteaptă ca construcția părții terestre de 39 km a gazoductului să fie finalizată în noiembrie 2022. Lungimea totală a proiectului va fi de 211 km, din care aproximativ 170 km vor fi sub apă.

Inflația din țară a atins un nivel record, fără precedent din 1998 încoace (73,5 % în ritm anual), iar moneda se prăbușește (cu aproape 50 % mai puțin față de anul precedent, ajungând la peste 17 lire pentru un dolar american la sfârșitul zilei de luni), ceea ce face ca costul vieții să fie greu de suportat de marea majoritate a turcilor.

Consumul anual de gaze al Turciei a crescut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la 60 de miliarde în 2021 și se așteaptă să ajungă la 62 - 63 de miliarde în acest an, potrivit cifrelor oficiale.

Citește și Turcia, acuzată că a cumpărat cereale furate de Rusia din Ucraina

Turcia se numără printre cei care cumpără cereale furate de Rusia din Ucraina, susține un diplomat ucrainean citat de Sky News. Turcia se numără printre țările care continuă să cumpere cereale pe care Rusia le fură din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Kievului la Ankara.

Ambasadorul Vasyl Bodnar a mai declarat reporterilor că a cerut ajutorul autorităților turce și al Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești.

Ucraina este un exportator uriaș al unora dintre cele mai mari alimente de bază din lume. Totuși, în acest moment, se estimează că 22 de milioane de tone de cereale stau în silozuri, așteptând să fie trimise în întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel