Turcia face ultimele demersuri pentru reglementarea criptomonedelor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Criptomonede / sursa foto: Flickr.com / master1305
Criptomonede / sursa foto: Flickr.com / master1305
Reglementările privind activele cripto din Turcia, care ar trebui să aducă licențe și standarde de operare pentru platformele de tranzacționare, sunt în faza finală, a declarat miercuri ministrul de finanțe Mehmet Simsek.

Normele au ca scop reducerea riscului de tranzacționare a activelor cripto, precum și scoaterea țării de pe "lista gri" a unui organism internațional de supraveghere a criminalității financiare, a declarat Simsek pentru agenția de presă de stat Anadolu, conform Reuters.

"Platformele de tranzacționare a activelor cripto vor fi licențiate de către Consiliul piețelor de capital (CMB), iar standardele minime de operare vor fi solicitate ... inclusiv anumite condiții pentru fondatori și manageri, obligații organizatorice și cerințe de capital", a declarat Simsek, citat de Anadolu.

Turcia s-a clasat pe locul al patrulea la nivel mondial în ceea ce privește volumul brut al acestor tranzacții, cu aproximativ 170 de miliarde de dolari în ultimul an, după SUA, India și Regatul Unit, potrivit unui raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis.

Boom-ul monedei digitale din Turcia a fost alimentat de ani de zile de inflație, care a fost de aproximativ 65% luna trecută, și de o scădere de peste 80% a lirei față de dolar în decursul a cinci ani.

În 2021, grupul de supraveghere financiară cu sediul la Paris, Grupul de Acțiune Financiară Internațională, a plasat țara pe așa-numita sa listă gri a țărilor cu risc de spălare de bani și alte infracțiuni financiare.

Într-un raport din iulie, GAFI a afirmat că lipsa cerinței ca furnizorii de servicii de active virtuale să fie licențiați sau înregistrați în Turcia ar putea limita capacitatea autorităților de a-i reglementa. Aceasta a fost ultima dintre cele 40 de recomandări din raport, notate ca fiind "parțial conforme", pe care Turcia trebuia să le abordeze.

Simsek a mai spus că proiectul va include reglementări care autorizează consiliul piețelor de capital privind ofertele de active cripto și serviciile de custodie, adăugând că problema impozitării nu va fi în centrul proiectului inițial de reglementare, potrivit Anadolu.

"Principalul nostru obiectiv cu reglementarea criptoactivelor este de a face acest domeniu mai sigur și de a elimina posibilele riscuri. Abordarea noastră nu este restrictivă", a declarat Simsek, adăugând: "Ne propunem să deschidem calea pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain și a ecosistemului de active cripto."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...


pixel