Normele au ca scop reducerea riscului de tranzacționare a activelor cripto, precum și scoaterea țării de pe "lista gri" a unui organism internațional de supraveghere a criminalității financiare, a declarat Simsek pentru agenția de presă de stat Anadolu, conform Reuters.
"Platformele de tranzacționare a activelor cripto vor fi licențiate de către Consiliul piețelor de capital (CMB), iar standardele minime de operare vor fi solicitate ... inclusiv anumite condiții pentru fondatori și manageri, obligații organizatorice și cerințe de capital", a declarat Simsek, citat de Anadolu.
Turcia s-a clasat pe locul al patrulea la nivel mondial în ceea ce privește volumul brut al acestor tranzacții, cu aproximativ 170 de miliarde de dolari în ultimul an, după SUA, India și Regatul Unit, potrivit unui raport al firmei de analiză blockchain Chainalysis.
Boom-ul monedei digitale din Turcia a fost alimentat de ani de zile de inflație, care a fost de aproximativ 65% luna trecută, și de o scădere de peste 80% a lirei față de dolar în decursul a cinci ani.
În 2021, grupul de supraveghere financiară cu sediul la Paris, Grupul de Acțiune Financiară Internațională, a plasat țara pe așa-numita sa listă gri a țărilor cu risc de spălare de bani și alte infracțiuni financiare.
Într-un raport din iulie, GAFI a afirmat că lipsa cerinței ca furnizorii de servicii de active virtuale să fie licențiați sau înregistrați în Turcia ar putea limita capacitatea autorităților de a-i reglementa. Aceasta a fost ultima dintre cele 40 de recomandări din raport, notate ca fiind "parțial conforme", pe care Turcia trebuia să le abordeze.
Simsek a mai spus că proiectul va include reglementări care autorizează consiliul piețelor de capital privind ofertele de active cripto și serviciile de custodie, adăugând că problema impozitării nu va fi în centrul proiectului inițial de reglementare, potrivit Anadolu.
"Principalul nostru obiectiv cu reglementarea criptoactivelor este de a face acest domeniu mai sigur și de a elimina posibilele riscuri. Abordarea noastră nu este restrictivă", a declarat Simsek, adăugând: "Ne propunem să deschidem calea pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain și a ecosistemului de active cripto."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...