BVB deschide pe roșu după șocul tarifar global impus de Trump
Bursa de la București începe...
Guvernul turc a denunțat miercuri apelurile opoziției la un boicot comercial în masă, lansate după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, eveniment care a declanșat proteste la nivel național. Autoritățile au descris inițiativa drept o tentativă de „sabotaj economic”.
După reținerea primarului în urmă cu două săptămâni, principalul partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a îndemnat populația să evite achiziționarea de bunuri și servicii de la companii considerate apropiate de guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Miercuri, apelul s-a extins la o suspendare totală a cumpărăturilor pentru o zi, determinând unele magazine să-și închidă porțile în semn de solidaritate cu cei care consideră arestarea lui Imamoglu o măsură politizată și antidemocratică, menită să slăbească opoziția înaintea alegerilor.
Ekrem Imamoglu este principalul rival politic al lui Erdogan și candidatul CHP pentru alegerile prezidențiale viitoare.
Ministrul Comerțului, Omer Bolat, a declarat că apelurile la boicot pun în pericol stabilitatea economică și a acuzat susținătorii acestora de tentative de subminare a guvernului.
„Aceste acțiuni reprezintă o încercare de sabotare a economiei și includ elemente de concurență neloială. Vedem acest demers ca pe o încercare zadarnică a unor cercuri care se consideră stăpânii acestei țări”, a spus Bolat.
Vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz, a afirmat la rândul său că aceste apeluri amenință armonia socială și stabilitatea economică și sunt „destinate eșecului”.
Mai mulți miniștri ai cabinetului și personalități pro-guvernamentale, inclusiv fostul fotbalist german de origine turcă Mesut Özil, au folosit hashtagul #BoykotDegilMilliZarar („Nu un boicot, ci un prejudiciu național”) pentru a sublinia opoziția lor față de inițiativă.
Apelurile la boicot au fost conduse de liderul CHP, Ozgur Ozel, care a încurajat și protestele de stradă, devenite cele mai mari manifestații din Turcia din ultimul deceniu.
Președintele Erdogan a calificat protestele drept „malefice” și a afirmat că acestea nu vor dura.
Între timp, economia Turciei rămâne afectată de o criză a costului vieții care durează de ani de zile, de prăbușiri succesive ale monedei și de o inflație ridicată, care a atins 39% în februarie.
Marți, procurorii au deschis o anchetă împotriva celor care promovează boicotul pe rețelele sociale și în presa tradițională.
Procuratura din Istanbul a anunțat că investighează apelurile care ar putea împiedica o parte a populației să participe la activități economice, invocând posibile încălcări ale legilor privind discursul instigator la ură și incitarea la ostilitate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la București începe...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Statele Unite impun cele mai...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...
Grupaj de știri.
Analistul financiar Adrian...
Președintele SUA, Donald Trump,...
Lucrătorii din domeniul...
Executivul se reunește joi, 3...
Casa Albă susține că taxele lui...
Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...
Pe agenda şedinţei de joi, 3...
Ministerul Energiei continuă să investească în...
România a absorbit doar 9,4...
Sergiu Manea, CEO al Băncii...
Patru mari jucători europeni...
Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...
Un avertisment lansat de un expert internațional.
Informare din partea...
Creștere masivă a comenzilor...
De la 1 aprilie 2025,...