BVB pe roșu după pachetul de taxe: firmele mici, primele vizate
Bursa închide pe minus vineri,...
Pierderile s-au accentuat după publicarea unui document privind politica din 2022 derulată de Banca Centrală a Turciei (CBRT), în care instituţia anunţă că va monitoriza riscurile legate de piaţa valutară şi va face tot ce este necesar pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare.
Miercuri, cotaţia era de 12,45 lire/dolar, după ce săptămâna trecută moneda se depreciase la nivelul record de 10,83 lire/dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 40% faţă de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanţe din rândul pieţelor emergente.
Țara din U.E care interzice intrarea pe teritoriul său a persoanelor nevaccinate
Moneda Turciei este afectată de solicitările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata dobânzii cu 500 de puncte de bază, la 14%.
"Banca Centrală a Turciei nu-şi asumă niciun angajament privind cursul de schimb şi nu va efectua achiziţii valutare sau tranzacţii de vânzare pentru a determina nivelul sau direcţia cursului de schimb", a informat CBRT.
Instituţia a dat asigurări că va monitoriza atent impactul deciziilor sale de politică monetară în primul trimestru din 2022 "iar cadrul politic va fi reevaluat pentru a crea fundaţia stabilităţii sustenabile a preţurilor".
Analiştii intervievaţi de Reuters estimează că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Turcia va urca la 30,6%, depăşind nivelul de 30% pentru prima dată din mai 2003, la şase luni după venirea la putere a partidului condus de Erdogan. Pentru 2021, ţinta oficială de inflaţie este de 5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...