Turcia, sancționată după demiterea guvernatorului Băncii Centrale

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Murat Cetinkaya, omul care l-a înfruntat pe Erdogan
Murat Cetinkaya, omul care l-a înfruntat pe Erdogan
Agenţia de evaluare financiară Agenţia de evaluare financiară a revizuit în scădere, de la "BB" la "BB minus", ratingul suveran al Turciei, apreciind că demiterea guvernatorului Băncii Centrale, Murat Cetinkaya, scoate în evidenţă deteriorarea independenţei instituţionale, a coerenţei politicii economice şi a credibilităţii.

Murat Cetinkaya a fost concediat în 6 iulie, preşedintele Tayyip Erdogan explicând, atunci, că a luat această decizie deoarece guvernatorul nu i-a urmat instrucţiunile privind ratele dobânzilor, iar Banca Centrală nu şi-a îndeplinit în mod adecvat rolul.

Analiştii consideră că demiterea este consecință a declinului economic, a volatilităţii lirei turceşti şi inflaţiei ridicate, care au adâncit diferenţele de politică între Guvern şi instituţia financiară. De asemenea, Fitch a anunţat că perspectiva de rating a Turciei este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma şi alte revizuiri în scădere. 

Demiterea guvernatorului Băncii Centrale a Turciei "se adaugă de asemenea incertitudinilor privind perspectivele reformelor structurale şi gestionarea finanţelor în sectorul public", consideră Fitch. Murat Cetinkaya, care ar fi trebuit să ocupe funcţia de guvernator în perioada 2016 - 2020 și care, potrivit presei locale ar fi refuzat să scadă ratele dobânzilor, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal

Surse guvernamentale care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că diferenţele între Guvern şi guvernator privind politica monetară s-au adâncit în ultimele luni. "Preşedintele şi ministrul de Finanţe au cerut demisia guvernatorului, dar Cetinkaya le-a reamintit că Banca Centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze", susţin sursele.

Citește și Bulgaria și Turcia vor avea linie ferată de mare viteză

Anul trecut, Banca Centrală a Turciei a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, pentru a ţine sub control deprecierea lirei. De atunci, costul creditului nu a fost modificat. În aceste condiții, analiștii cred că instituția ar putea demara o politică monetară relaxată la şedinţa din 25 iulie.

Lira turcească s-a depreciat anul acesta cu 10%, după ce anul trecut a pierdut 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA. Deprecierea monedei Turciei a dus la majorarea preţurilor şi a erodat încrederea investitorilor în ceea ce odată era percepută drept o piaţă emergentă ambiţioasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel