Turcii rămân cei mai mari cumpărători de aur
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianaurie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an, transmite Bloomberg.

Datele furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că în prezent Turcia are o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie.

În total, băncile centrale din întreaga lume au adăugat la rezervele lor aproape 31 de tone de aur în luna ianuarie, achiziţiile lor de metal preţios crescând cu 16% comparativ cu luna decembrie. Banca Centrală a Chinei şi Banca Naţională din Kazahstan au fost al doilea, respectiv al treilea mare cumpărător de aur, adăugând 15 tone, respectiv patru tone de aur la rezervele lor.

Turcia a început să acumuleze aur în ultimele luni şi anul trecut Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul autorităţilor monetare.

Luna trecută însă, autorităţile turce au suspendat anumite importuri de aur, în cadrul unui plan de urgenţă destinat contracarării consecinţelor economice ale cutremurelor din 6 februarie. Guvernul de la Ankara vrea să oprească fuga turcilor spre aur, care este una din cele mai mari ameninţări la adresa deteriorării finanţelor externe. În 2022, deficitul de cont curent al Turciei s-a agravat până la 48,8 miliarde de dolari, iar importurile de aur au fost responsabile pentru 20,4 miliarde de dolari din valoarea totală a deficitului de cont curent.

Citește și: Turcia se pregăteşte să suspende, temporar, anumite importuri de aur

O măsură care vine pe fondul eforturilor autoritățile de a atenua consecințele cutremurului din 6 februarie. 

Turcia va suspenda anumite importuri de aur, în cadrul unui plan de urgenţă destinat contracarării consecinţelor economice ale cutremurelor de săptămâna trecută, a declarat pentru Bloomberg un oficial din apropierea acestui dosar.

Ministerul Finanţelor şi Trezoreria turcă au finalizat o reglementare care va impune oprirea acelor achiziţii de aur de peste hotare care sunt regrupate în categoria "banii gheaţă pentru bunuri", a precizat oficialul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În ultimii ani, importurile de aur ale Turciei au crescut semnificativ pe măsură ce din ce în mai mari mulţi turci au început să cumpere aur pentru a-şi proteja averile de explozia inflaţiei şi deprecierea monedei naţionale.

În 2022, deficitul de cont curent al Turciei s-a agravat până la 48,8 miliarde de dolari, iar importurile de aur au fost responsabile pentru 20,4 miliarde de dolari din valoarea totală a deficitului de cont curent. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel