Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
În perioada 6 - 9 mai, la Washington, a avut loc reuniunea Rețelei Transatlantice a Tinerilor Parlamentari – TU40, organizată de Rețeaua Tinerilor Parlamentari din Parlamentul European – EU40 și Biroul de legătură al Parlamentului European cu Congresul SUA. Din partea Senatului au participat Roxana Pațurcă (PSD), Ionuț Sibinescu (ALDE), George- Edward Dircă (USR), Vasile Cristian Lungu (PMP) și Lorand Turos (UDMR), toți parlamentari sub 40 de ani, pentru a căror deplasare Senatul a scos din buzunarul contribuabililor 145.285 de lei. Potrivit unui comunicat al Senatului, ”pe parcursul discuțiilor, a fost subliniată intenția de a continua și de a întări eforturile și legăturile transatlantice, fondate pe valori și principii comune”.
Platitudini solemne din Indonezia
A doua cea mai costisitoare deplasare a fost una în Indonezia, la care au participat timp de șapte zile senatorii PSD Ion Ganea și Valer Daniel Breaz, și pentru care s-au plătit 55.176 de lei. Scopul a fost a 30-a sesiune a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului ”Omul și biosfera”. În mod previzibil, participanții au concluzionat că planeta este poluată și au adoptat așa-numita ”Declarație de la Palembang” care ”reamintește rolul părților în abordarea cu prioritate a problematicii resurselor naturale în contextul eforturilor vizând implementarea Agendei 2030 și a Obiectivelor Dezvoltării Durabile; recunoaște provocările legate de utilizarea resurselor naturale și amenințările la adresa ecosistemelor, care au condus la pierderea biodiversității, schimbări climatice și poluare; subliniază că poluarea - în special poluarea cu plastic - afectează nu doar apele și viața marină, ci și lanțul alimentar uman și sănătatea generală; recomandă intensificarea schimbului de informații și experiență privind gestionarea rezervațiilor biosferei.”
Citește și: Senatorii, ”mână spartă” pe banii contribuabililor
”Podiumul turistic” al Senatului este completat de o deplasare de șase zile făcută de Lucian Romașcanu (PSD) și Eugen Țapu-Nazare (PNL), la reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE care a avut loc la Bishkek, Kirghizstan, și pentru care s-au plătit 46.212 lei. Costuri notabile au fost presupuse și de participarea a patru senatori la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din Franța (45.877 lei) și de o vizită oficială a doi senatori în Africa de Sud (42.503 lei). Alte patru deplasări au costat între 30.000 și 40.000 de lei, la care s-au adugat alte zeci de deplasări mai puțin costisitoare.
Gura lărgită a pungii
Conducerea Senatului a avut abia în octombrie revelația că s-au terminat paralele pentru deplasări externe, după cum arată o stenogramă a Biroului Permanent din acea perioadă. ”Ni se cam termină banii. În ciuda acestui lucru, recunosc că am eșuat în a controla deplasările și de a ține în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu față de bugetul de anul trecut, de acum doi ani și aproape de două ori și jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toți banii pe anul acesta pe deplasări externe și aproape toți banii pe diurnă”, și-a informat colegii chestorul Tanczos Barna. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a concluzionat sapiențial că ”e cam puțin lărgită gura pungii”, în timp ce Șerban Nicolae a propus ca la unel deplasări la care merg și deputații, aceștia să contribuie mai mult decât senatorii.
Impasul n-a durat decât trei luni. Dacă în 2018, fondurile pentru deplasările externe au fost 2.070.000 de lei, anul acesta ”gura lărgită a pungii” s-a lărgit și mai tare, bugetul ajungând la 2.185.000 de lei. Ce-i drept, există scuza că președinția română a Consiliului Uniunii Europene presupune participarea la o serie de evenimente, la care România ar trebuie obligatoriu să fie reprezentată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...