Turismul Greciei a adus anul trecut beneficii enorme pentru economia țării
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grecia
Grecia
Grecii au avut de câștigat sume impresionate, odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie.

Contribuţia turismului la PIB-ul Greciei în 2022 este estimat la aproape 24 miliarde de euro, sau 11,5%, cinci regiuni înregistrând aproape 90% din veniturile ţării din turism, din care trei sunt exclusiv turistice, informează publicaţia Ekathimerini.

Datele reflectă rezilienţa şi dinamismul turismului, 2022 marcând ieşirea din pandemie, conform unei cercetări anuale a Confederaţiei turistice elene (INSETE), conform aceleiași surse.

Regiunea Egeea de Sud este responsabilă pentru 27% din veniturile din turism, Creta 21%, Attica 17%, Insulele Ioniene 15% şi Macedonia centrală 9%.

Banca Centrală a Greciei estimează în acest an venituri din turism de 21 miliarde de euro, un avans de 15,6% faţă de 2019 (când s-au realizat venituri de 18,17 miliarde de euro) şi de 19,1% comparativ cu 2022 (când s-au realizat venituri de 17,63 miliarde de euro).

În 2022, numărul de turiști internaționali în Grecia s-a ridicat la puțin sub 30 de milioane, în creștere semnificativă față de 2021, dar nu a ajuns încă la vârful de turiști străini raportat înainte de criza de sănătate. În acel an, Regatul Unit a fost principala piață de turism receptor în Grecia pe baza numărului de sosiri, înaintea Germaniei, Franței și Italiei, arată datele Statista.

Turismul este unul dintre principalele motoare ale economiei grecești. În urma impactului COVID-19, Valoarea adăugată brută (VAB) din turism a scăzut cu 44,8%, ajungând la 6,4 miliarde EUR în 2020, pentru a contribui direct cu 4,4% la economia națională, informează  Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Sosirile internaționale au scăzut de la 34 de milioane în 2019 la 7,4 milioane în 2020, cu 78% mai puțin. Acest lucru a cauzat o scădere a încasărilor din turism de 13,9 miliarde EUR (cu 76% mai puțin decât în 2019). O redresare puternică în 2021 a făcut ca sosirile să revină la 15,2 milioane, dar acestea au rămas cu 55,2% sub nivelurile din 2019. Turiștii interni au scăzut la 4,5 milioane în 2020 (în scădere cu 14,1% față de 2019), înainte de a crește la 4,8 milioane în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel