România a prezentat pachetul fiscal la ECOFIN. UE cere acțiuni imediate: Ce urmează
Ministerul Finanțelor anunță...
Contribuţia turismului la PIB-ul Greciei în 2022 este estimat la aproape 24 miliarde de euro, sau 11,5%, cinci regiuni înregistrând aproape 90% din veniturile ţării din turism, din care trei sunt exclusiv turistice, informează publicaţia Ekathimerini.
Datele reflectă rezilienţa şi dinamismul turismului, 2022 marcând ieşirea din pandemie, conform unei cercetări anuale a Confederaţiei turistice elene (INSETE), conform aceleiași surse.
Regiunea Egeea de Sud este responsabilă pentru 27% din veniturile din turism, Creta 21%, Attica 17%, Insulele Ioniene 15% şi Macedonia centrală 9%.
Banca Centrală a Greciei estimează în acest an venituri din turism de 21 miliarde de euro, un avans de 15,6% faţă de 2019 (când s-au realizat venituri de 18,17 miliarde de euro) şi de 19,1% comparativ cu 2022 (când s-au realizat venituri de 17,63 miliarde de euro).
În 2022, numărul de turiști internaționali în Grecia s-a ridicat la puțin sub 30 de milioane, în creștere semnificativă față de 2021, dar nu a ajuns încă la vârful de turiști străini raportat înainte de criza de sănătate. În acel an, Regatul Unit a fost principala piață de turism receptor în Grecia pe baza numărului de sosiri, înaintea Germaniei, Franței și Italiei, arată datele Statista.
Turismul este unul dintre principalele motoare ale economiei grecești. În urma impactului COVID-19, Valoarea adăugată brută (VAB) din turism a scăzut cu 44,8%, ajungând la 6,4 miliarde EUR în 2020, pentru a contribui direct cu 4,4% la economia națională, informează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Sosirile internaționale au scăzut de la 34 de milioane în 2019 la 7,4 milioane în 2020, cu 78% mai puțin. Acest lucru a cauzat o scădere a încasărilor din turism de 13,9 miliarde EUR (cu 76% mai puțin decât în 2019). O redresare puternică în 2021 a făcut ca sosirile să revină la 15,2 milioane, dar acestea au rămas cu 55,2% sub nivelurile din 2019. Turiștii interni au scăzut la 4,5 milioane în 2020 (în scădere cu 14,1% față de 2019), înainte de a crește la 4,8 milioane în 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanțelor anunță...
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...
Banca Transilvania domină...
Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...
Ministerul Agriculturii anunţă...
ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...
Consiliul de administraţie al...
Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...
Donald Trump pregătește tarife...
Calendarul fiscal al lunii...
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...