Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Grupaj de știri.
Această problemă a fost abordată în timpul negocierilor recente de la Bruxelles. Părțile au discutat aspectele legate de cooperarea dintre Turkmenistan și UE în sectorul energetic, modernizarea cadrului legal al parteneriatului, implementarea proiectului de construcție a conductei de gaze Trans-Caspian, se spune în mesaj.
Delegația Turkmenistanului a fost reprezentată de vicepremierul, ministrul de externe Rashid Meredov, care a avut o serie de întâlniri, în special cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Europeană Maros Sefcovic, precum și o întâlnire de lucru cu reprezentanții Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene și altele.
Au fost abordate subiectele privind îmbunătățirea în continuare a principiilor de activitate ale Corporației de Dezvoltare Caspică (CDC), continuarea negocierilor grupului de lucru privind implementarea acestui proiect energetic, inclusiv aspecte economice, de mediu și comerciale.
Președintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdimuhamedov a fost informat cu privire la rezultatele călătoriei cu o zi înainte în cadrul conferinței telefonice. Participanții la negocierile din partea Uniunii Europene și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la atragerea investițiilor în implementarea acestui important proiect energetic, care, după cum a observat șeful statului, nu îndeplinește numai obiectivele naționale, dar are și rolul de a consolida securitatea energetică pe continent.
Datorită adoptării Convenției privind statutul juridic al Mării Caspice, a fost creat cadrul legal necesar pentru instalarea unei conducte de gaze în Marea Caspică.
Acum, doar consimtamântul partilor proiectului si o evaluare a impactului asupra mediului care indeplineste cerintele stricte ale standardelor internationale sunt necesare pentru realizarea acestui proiect, arata articolul.
Proiectul gazoductului Trans-Caspian prevede furnizarea de resurse energetice turkmenilor pe piața europeană în valoare de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual pentru cel puțin 30 de ani, odată cu transferul său pe coasta turkmiană a Mării Caspice. Turkmenistanul are toate posibilitățile de a implementa proiecte energetice majore, atât în această direcție, cât și spre alti vectori, arata mesajul.
Infrastructura necesară, inclusiv conducta de gaze naturale est-vest, care prevede transferuri reversibile de gaze din estul Turkmenistanului spre regiunile vestice și spate, au fost create în această țară în acest scop.
Negocierile privind livrarea gazului turkmen către Europa s-au derulat începând din 2011. Coridorul sudic de gaze, care include proiectul Trans-Caspian, rămâne o prioritate pentru UE.
În mai 2015, Declarația de la Ashgabat privind energia a fost semnată de miniștrii energiei din Azerbaidjan, Turcia, Turkmenistan și Maros Sefcovic. Proiectul de construire a unei conducte de gaze de 300 de kilometri de-a lungul bazinului Mării Caspice spre țărmurile Azerbaidjanului, după cum au menționat anterior părțile implicate, este optim pentru livrarea resurselor turkmenilor pe piața europeană.Mai mult, combustibilul turkmen poate fi livrat în Turcia, care se învecinează cu țările europene. Conducta de transport Trans-Caspian ar putea deveni parte a mai multor proiecte la scară largă, inclusiv AGRI și TANAP, în care participă Azerbaidjan și Turcia.
https://www.azernews.az/oil_and_gas/139685.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
Statul american Alaska a dat...
Românii se confruntă cu cele mai mari rate ale sărăciei...
Vladimir Putin se află sub presiunea mediului de afaceri...
Meta face pași înapoi înainte...
Antal Rogán, un oficial de rang...
Belgradul a introdus transportul public gratuit pentru...
Elon Musk lansează...
O creștere a prețurilor pe termen scurt pare tot mai...
Prețurile rămân ridicate în a doua zi a săptămânii.
Banca Naţională a României (BNR) lansează în licitaţie...
Fuziunea are scopul de a crea o companie lider în...
Analistul financiar Adrian...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
După invazia rusă din 2022, companiile ucrainene care...
Consumer Electronics Show (CES)...
Botezat Rotunbot RT-G, dispozitivul este capabil să...
Ratele ridicate ale dobânzilor și cererea scăzută pun în...
După schimbările de guvernanță...
Grupaj de ştiri.
Europa își consumă rezervele de...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...