Turoperator: Vacanța la mare în 2022 mai scumpă cu 16% față de 2021

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Plajă
Plajă
Valoarea medie a unei vacanţe pe litoral, în acest sezon estival, a fost de 498 de euro pentru două persoane, în creştere cu 6% faţă de 2021, când a fost 470 euro, iar durata medie a sejurului a fost de 5,1 nopţi faţă de 5,4 nopţi anul trecut, a informat, joi, turoperatorul Litoralulromanesc.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de turoperatorul în turism, în sezonul estival 2022, românii care au ales să-şi petreacă vacanţele pe litoral, au căutat pachete cu servicii integrate, care să includă nu doar cazare şi masa, ci şi plajă şi agrement. De asemenea, turiştii au pus din ce în ce mai mult accent pe calitatea destinaţiei, atât în ceea ce priveşte accesibilitatea, aspectul general al staţiunii alese, cât şi variantele de petrecere a timpului liber.

Clasamentul staţiunilor preferate de români pentru sejurul de vară, raportat la numărul total de rezervări al agenţiei, a suferit modificări, Eforie Nord devansând Mamaia.

"Practic, în comparaţie cu sezonul 2021, Eforie Nord a înregistrat o creştere a rezervărilor de la 22,7% la 27,6%, în vreme ce în Mamaia scăderea a fost de la 30,7% la 26%, cifrele corelate arătând că turiştii care obişnuiau să meargă în Mamaia au migrat către staţiunile din sud, în special către Eforie Nord. Unul dintre motivele care au afectat fluxul de turişti în Mamaia a fost legat de taxa de parcare în staţiune, o decizie a autorităţilor intens contestată de operatorii din turism care au reuşit, la jumătatea sezonului, să determine autorităţile să reducă valoarea acestei taxe", se mai spune în comunicat.

Cei mai mulţi dintre turiştii care şi-au petrecut vacanţele în staţiunile autohtone de la Marea Neagră au venit din Bucureşti - 40,09%, următoarele poziţii în clasament fiind ocupate de Prahova - 6,96%, Cluj - 6,92%, Iaşi - 4,55%, Braşov - 4,36%. În top 10 mai intră judeţele Timiş, Argeş, Dâmboviţa, Bacău şi Suceava.

Citește și: Românii fug de litoralul românesc. Motivul este evident, NU însă și pentru cei din domeniu

Potrivit estimărilor, ultimul weekend din iulie a fost cel mai aglomerat pentru litoralul românesc, care a dus lipsă de turiști până acum. Au venit însă românii care lucrează în străinătate, alegând să meargă la mare în țară. 

Ce i-a ținut pe români departe de stațiunile de pe litoralul nostru? Nu am întrebat analiști și experți, i-am întrebat pe cititorii DCBusiness să răspundă la această întrebare. În ultimă instanță, ei sunt cei care știu cel mai bine ce anume îi determină, în cazul în care își permit să plece în vacanță, să aleagă alte destinații, nicidecum Mamaia, Năvodari sau Costinești. 

Iar, dacă pentru unii rezultatul sondajului ar putea fi surprinzător, poate chiar revoltător, pentru mulți el reflectă realitatea. Pentru că, dintre cei 1071 de repondenți, majoritatea covârșitoare au bifat, dintre cele cinci variante de răspuns, cel care indica prețurile prea mari. 

De cu totul altă părere este însă Corina Martin, președinte de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța. Ea susține că nu sunt turiştii „de vină” pentru scăderea rezervărilor în România, nici preţul şezlongurilor ori tarifele pe noaptea de cazare, ci bugetele de promovare ale Turciei, Greciei şi Bulgariei, de 30-40-50 milioane de euro, comparativ cu ”zero euro promovare cheltuiţi de România”. 

”Să nu omitem însă un element esenţial. Anume că turismul Bulgariei, Turciei şi al Greciei nu trăieşte din turişti bulgari, turci sau greci, ci din turişti europeni, români, ruşi etc. Ţări cu bugete de promovare importante, bugete consumate pe acele ţări de unde îşi propun (şi reuşesc) să atragă turişti. Inclusiv pe români”, afirmă Corina Martin.

Fără îndoială, poate este și acesta un motiv. În orice caz, 328 dintre participanții la sondajul DCBusiness au indicat și altă problemă a litoralului românesc. Și anume serviciile slabe. Într-adevăr, când scoți din buzunar multe sute de lei pentru cazare, speri să beneficiez de tot confortul necesar, când mergi la restaurant sau la o terasă tragi nădejde că vei fi primit cu zâmbetul pe buze, că vei fi servit cu promptitudine și că porțiile de mâncare se vor ridica la nivelul prețului cerut. De multe ori însă, aceste cerințe simple și de bun simț, în ultimă instanță, rămân doar la nivelul dorințelor noastre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel