Responsabilii mega-bancii formată în urma preluării Credit Suisse de către compatriotul său UBS intenționează să reducă între 20 și 30% din locurile de muncă, ceea ce înseamnă între 25.000 și 36.000 de posturi la nivel mondial, a anunțat săptămânalul SonntagsZeitung, citând surse interne.
Această cifră este cu mult mai mare decât numărul concedierilor planificate de Credit Suisse în cadrul planului său de restructurare înainte ca autoritățile elvețiene să determine UBS să cumpere banca aflată la un pas de faliment, cu consecințe greu de acceptat pentru sistemul bancar elvețian și european.
Numai în Elveția, sunt în pericol până la 11.000 de locuri de muncă, susține publicația menționată mai sus. SonntagsZeitung amintește, totodată că, până la tranzacția care a readus calcul pe piețele financiare după două săptămâni de turbulențe majore, declanșate de falimentul băncii americane Silicon Valley, UBS număra puțin peste 72.000 de angajați, față cei aproximativ 50.000 la Credit Suisse.
Activități, în pericol
Săptămânalul nu precizează perioada în care sunt planificate aceste reduceri de personal și nici activitățile care vor avea cel mai mult de suferit din cadrul celor doi giganți bancari.
Înainte de a fi înghițită de cea mai mare bancă elvețiană, pe 19 martie, Credit Suisse își propusese să taie 9.000 de locuri de muncă până în 2025, ca parte a planului său de redresare. Riscul de suprapunere este considerat semnificativ, întrucât UBS și Credit Suisse au profiluri similare.
La fel ca UBS, Credit Suisse este puternic activă pe zona de gestionare a averilor și al băncilor de investiții, dar, la fel ca și concurentul său, se bazează și pe afacerile sale locale, care includ credite ipotecare și împrumuturi pentru IMM-uri.
În Elveția, banca de retail a Credit Suisse are 95 de sucursale, în timp ce UBS are aproximativ 200. Credit Suisse numără aproximativ 17.000 de angajați în Elveția.
Va dispărea complet din peisajul bancar
Mergând mai departe tabloidul Blick consideră că marca Credit Suisse nu va mai rezista mai mult de trei-patru ani, după care va dispărea complet din peisajul bancar mondial.
Acționarii Credit Suisse, care vor primi doar 76 de cenți pe acțiune, urmează să se întâlnească marți la Zurich pentru adunarea generală a băncii. Acționarii UBS au programată o reuniune similară în ziua următoare. Fuziunea are loc fără aprobarea acționarilor respectivi, deoarece autoritățile elvețiene au renunțat la obligația de a-i consulta în numele intereselor superioare ale centrului financiar elvețian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...