Anunțând cea mai mare tranzacție bancară de la criza financiară globală din 2008, Sergio Ermotti, directorul general al UBS, și Colm Kelleher, președintele Consiliului de Administrație, au declarat că aceasta va crea provocări, dar și "multe oportunități" pentru clienți, angajați, acționari și Elveția.
Grupul va supraveghea active în valoare de 5.000 de miliarde de dolari, ceea ce va conferi UBS o poziție de lider pe piețe cheie, pentru a căror mărime și extindere ar fi avut nevoie de ani de zile. De asemenea, fuziunea pune capăt unei istorii de 167 de ani a Credit Suisse, marcată în ultimii ani de scandaluri și pierderi.
Acțiunile Credit Suisse au crescut cu 0,4% în ultima zi de tranzacționare, în timp ce UBS a crescut și ea cu aproximativ 0,4% la mijlocul zilei.
Cele două bănci au împreună 120.000 de angajați la nivel mondial, deși UBS a declarat deja că va renunța la unii dintre angajați pentru a reduce costurile și a profita de sinergii, notează Reuters.
UBS a anunțat o serie de schimbări la nivelul conducerii, inclusiv la Credit Suisse AG, care este acum o filială ce va fi condusă separat.
Dintre cei peste 160 de lideri care sunt confirmați sau numiți astăzi la UBS, peste o cincime se alătură de la Credit Suisse, a declarat un purtător de cuvânt al UBS.
Andre Helfenstein, șeful afacerilor interne ale Credit Suisse, va rămâne în continuare în funcția sa. UBS, a declarat că ia în considerare toate opțiunile strategice pentru această unitate.
Graba de a lichida problema
UBS a fost de acord pe 19 martie să cumpere creditorul pentru un preț de 3 miliarde de franci elvețieni (3,32 miliarde de dolari) și până la cinci miliarde de franci pentru pierderi asumate, în cadrul unei operațiuni de salvare orchestrate de autoritățile elvețiene pentru a preveni ca prăbușirea încrederii clienților să împingă țara nr. 1 în Elveția. 2 din Elveția.
Vineri, UBS a finalizat un acord cu privire la condițiile unei garanții publice de 9 miliarde de franci elvețieni (10 miliarde de dolari) pentru acoperirea pierderilor rezultate din lichidarea unor părți din activitățile Credit Suisse.
UBS a finalizat preluarea în mai puțin de trei luni - un calendar strâns, având în vedere amploarea și complexitatea acesteia - într-o cursă pentru a oferi o mai mare siguranță clienților și angajaților Credit Suisse și pentru a evita plecările.
Au murit mai multe mituri
Cu toate acestea, acordul, în urma căruia statul a finanțat salvarea, a scos la iveală două mituri - și anume, că Elveția era în întregime previzibilă și că problemele băncilor nu se vor răsfrânge asupra contribuabililor.
"Trebuia să fie sfârșitul salvării băncilor prea mari pentru a da faliment și a salvării conduse de stat", a declarat Jean Dermine, profesor de bănci și finanțe la INSEAD, adăugând că episodul a arătat că această reformă centrală după criza financiară mondială nu a funcționat.
Salvarea a arătat, de asemenea, că până și marile bănci globale sunt vulnerabile la crize de panică bancară, a declarat Arturo Bris, profesor de finanțe și director al IMD World Competitiveness Center.
Mai mult, dispariția băncii de investiții a Credit Suisse, despre care UBS a declarat că va încerca să îi reducă semnificativ activitatea, marchează încă o retragere a unui creditor european din domeniul tranzacțiilor cu titluri de valoare, care este acum dominat în mare parte de firmele americane.
De la criza financiară globală, multe bănci și-au redus ambițiile globale ca răspuns la reglementările mai dure.
Autoritatea elvețiană de reglementare, FINMA, care a fost criticată pentru modul în care a gestionat căderea celei de-a doua bănci ca mărime din țară, a declarat că unul dintre cele mai presante obiective pentru noua bancă rezultată în urma fuziunii a fost reducerea rapidă a riscului fostei bănci de investiții Credit Suisse.
UBS urmează să înregistreze un profit masiv în rezultatele celui de-al doilea trimestru, după ce a cumpărat Credit Suisse pentru o fracțiune din așa-numita sa valoare justă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...