UBS anunță încheierea preluării Credit Suisse

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul UBS din Basel, Elveția
Sediul UBS din Basel, Elveția
UBS a anunțat luni că a finalizat preluarea de urgență a rivalului local aflat în dificultate Credit Suisse (CSGN.S), creând o bancă elvețiană gigant cu un bilanț de 1.600 de miliarde de dolari și o putere mai mare în domeniul gestionării averilor.

Anunțând cea mai mare tranzacție bancară de la criza financiară globală din 2008, Sergio Ermotti, directorul general al UBS, și Colm Kelleher, președintele Consiliului de Administrație, au declarat că aceasta va crea provocări, dar și "multe oportunități" pentru clienți, angajați, acționari și Elveția.

Grupul va supraveghea active în valoare de 5.000 de miliarde de dolari, ceea ce va conferi UBS o poziție de lider pe piețe cheie, pentru a căror mărime și extindere ar fi avut nevoie de ani de zile. De asemenea, fuziunea pune capăt unei istorii de 167 de ani a Credit Suisse, marcată în ultimii ani de scandaluri și pierderi.

Acțiunile Credit Suisse au crescut cu 0,4% în ultima zi de tranzacționare, în timp ce UBS a crescut și ea cu aproximativ 0,4% la mijlocul zilei.

Cele două bănci au împreună 120.000 de angajați la nivel mondial, deși UBS a declarat deja că va renunța la unii dintre angajați pentru a reduce costurile și a profita de sinergii, notează Reuters.

UBS a anunțat o serie de schimbări la nivelul conducerii, inclusiv la Credit Suisse AG, care este acum o filială ce va fi condusă separat.

Dintre cei peste 160 de lideri care sunt confirmați sau numiți astăzi la UBS, peste o cincime se alătură de la Credit Suisse, a declarat un purtător de cuvânt al UBS.

Andre Helfenstein, șeful afacerilor interne ale Credit Suisse, va rămâne în continuare în funcția sa. UBS, a declarat că ia în considerare toate opțiunile strategice pentru această unitate.

Graba de a lichida problema

UBS a fost de acord pe 19 martie să cumpere creditorul pentru un preț de 3 miliarde de franci elvețieni (3,32 miliarde de dolari) și până la cinci miliarde de franci pentru pierderi asumate, în cadrul unei operațiuni de salvare orchestrate de autoritățile elvețiene pentru a preveni ca prăbușirea încrederii clienților să împingă țara nr. 1 în Elveția. 2 din Elveția.

Vineri, UBS a finalizat un acord cu privire la condițiile unei garanții publice de 9 miliarde de franci elvețieni (10 miliarde de dolari) pentru acoperirea pierderilor rezultate din lichidarea unor părți din activitățile Credit Suisse.

UBS a finalizat preluarea în mai puțin de trei luni - un calendar strâns, având în vedere amploarea și complexitatea acesteia - într-o cursă pentru a oferi o mai mare siguranță clienților și angajaților Credit Suisse și pentru a evita plecările.

Au murit mai multe mituri

Cu toate acestea, acordul, în urma căruia statul a finanțat salvarea, a scos la iveală două mituri - și anume, că Elveția era în întregime previzibilă și că problemele băncilor nu se vor răsfrânge asupra contribuabililor.

"Trebuia să fie sfârșitul salvării băncilor prea mari pentru a da faliment și a salvării conduse de stat", a declarat Jean Dermine, profesor de bănci și finanțe la INSEAD, adăugând că episodul a arătat că această reformă centrală după criza financiară mondială nu a funcționat.

Salvarea a arătat, de asemenea, că până și marile bănci globale sunt vulnerabile la crize de panică bancară, a declarat Arturo Bris, profesor de finanțe și director al IMD World Competitiveness Center.

Mai mult, dispariția băncii de investiții a Credit Suisse, despre care UBS a declarat că va încerca să îi reducă semnificativ activitatea, marchează încă o retragere a unui creditor european din domeniul tranzacțiilor cu titluri de valoare, care este acum dominat în mare parte de firmele americane.

De la criza financiară globală, multe bănci și-au redus ambițiile globale ca răspuns la reglementările mai dure.

Autoritatea elvețiană de reglementare, FINMA, care a fost criticată pentru modul în care a gestionat căderea celei de-a doua bănci ca mărime din țară, a declarat că unul dintre cele mai presante obiective pentru noua bancă rezultată în urma fuziunii a fost reducerea rapidă a riscului fostei bănci de investiții Credit Suisse.

UBS urmează să înregistreze un profit masiv în rezultatele celui de-al doilea trimestru, după ce a cumpărat Credit Suisse pentru o fracțiune din așa-numita sa valoare justă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel