Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În detaliu, agenția de evaluare financiară Moody's a confirmat ratingurile "A3" pentru datoriile negarantate de rang superior și "Baa3" pentru capitalul suplimentar de rangul 1. De asemenea, a reconfirmat ratingul "Aa2" pentru depozite pe termen lung, ratingul "Aa3" pentru datoriile negarantate pe termen lung și ratingul "a3" pentru riscul de credit încorporat al principalei subsidiare bancare UBS AG, potrivit detaliilor oferite de firma americană
În schimb, perspectiva ratingurilor pentru depozitele pe termen lung și pentru datoriile negarantate de rang superior a fost retrogradată de la "stabilă" la "negativă". Pe de altă parte, Moody's a evaluat potențialul de creștere pe termen lung al fuziunii dintre cei doi giganți bancari elvețieni, dar și "complexitatea, amploarea și timpul necesar pentru a integra" Credit Suisse în UBS.
Reducere costuri de operare
Astfel, analiștii sunt de părere că preluarea Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elvețieni are "potențialul de a consolida în mod semnificativ activitățile UBS pe linie de gestionare a averilor, a activelor, de operațiuni bancare în Elveția și, într-o mai mică măsură, pe partea de investiții". De asemenea, se așteaptă ca fuziunea să reducă costurile de operare cu peste 8 miliarde de dolari.
În același timp, preluarea în mare grabă de către UBS a Credit Suisse pentru o sumă de bani modică și garanții financiare puternice din partea autorităților a fost aspru criticată în Elveția și calificată ca amatorism și o lovitură pentru reputația centrului financiar elvețian. Nici investitorii nu au fost mai blânzi, într-un context global foarte defavorabil sectorului bancar, oricum puternic afectat de majorările de dobânzi ale marilor bănci centrale.
Zi neagră pentru centrul financiar elvețian
Nici presa, nici un mare număr de politicieni nu s-au menajat cu privire la această fuziune, care creează o superbancă și ridică semne de întrebare cu privire la ponderea acesteia în Elveția și la consecințele economice, în special pentru ocuparea forței de muncă, din cauza numeroaselor disponibilizări între cele două bănci. Nu a fost trecută cu vederea nici lentoarea cu care s-au mișcat autoritățile, acordul cu UBS fiind anunțat după o săptămână de criză și mai multe reuniuni de urgență.
O rușine pentru politicieni prea leneși
Banca centrală și autoritatea de supraveghere a pieței au lăsat bursa să se lase dusă de val, înainte de a acționa. Președintele dreptei liberale, Thierry Burkhart, a vorbit de o "rușine pentru Elveția" și a calificat ziua de duminică drept o "zi neagră pentru centrul financiar elvețian, în special, și pentru Elveția, în general". Pentru Tribune de Genève, "este un dezastru social (pentru locurile de muncă) și economic (pentru reputația acestei țări) și o rușine politică pentru liderii care sunt prea leneși să ia decizii rapide".
Nu puțin sunt și cei care au denunțat încetinirea cu care sunt identificate riscurile. Cu toate acestea, numeroși politicieni și editorialiști au recunoscut că, în situația dată, nu a existat altă opțiune, deoarece guvernul menționase naționalizarea ca fiind singura alternativă în cazul în care negocierile cu UBS eșuau. Dreapta radicală (SVP), cel mai mare grup politic din Elveția, consideră că aventurismul în străinătate a fost fatal, unde filiala elvețiană a Credit Suisse este foarte profitabilă. De asemenea, ea denunță influența autorităților de reglementare și de supraveghere străine asupra planului de salvare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...