UBS va revizui conducerea Credit Suisse

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O măsură necesară
O măsură necesară
UBS Group AG a anunţat marţi că directorul general Credit Suisse Group AG, Ulrich Koerner, va rămâne într-o funcţie de conducere, după finalizarea preluării rivalului elveţian, transmite Reuters.

Anunţând revizuirea conducerii, UBS l-a promovat de asemenea pe Todd Tuckner în funcţia de director financiar, acesta o va înlocui pe Sarah Youngwood, care a decis să-şi părăsească poziţia după finalizarea preluării.

UBS a anunţat în martie că va plăti trei miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, tranzacţia urmând să se încheie până la finalul lui 2023.

Pe lângă Koerner, care timp de un deceniu a lucrat la UBS, înainte de a reveni la Credit Suisse în 2021, directorul general alUBS, Sergio Ermotti, se bazează pe şefii UBS pentru a integra directorii de la Credit Suisse. Presa a speculat că unii bancheri de la Credit Suisse vor avea funcţii de conducere în noua entitate.

Comentând viitorul rol al lui Koerner, UBS a precizat că acesta va răspunde de continuitatea operaţională a Credit Suisse şi se va concentra pe clienţi, în timp ce va sprijini integrarea.

Membrii Comitetului executiv al Credit Suisse vor răspunde atât în faţa colegilor de la UBS cât şi faţă de Koerner. Nu se ştie dacă acesta va rămâne după finalizarea preluării.

UBS a reiterat că va evalua toate opţiunile pentru afacerea Credit Suisse - care se concentrează în prezent pe gestionarea averii, produse bancare comerciale şi investiţii bancare - "şi va anunţa rezultatele în următoarele luni".

După finalizarea juridică a tranzacţiei, UBS Group AG va gestiona două companii separate - UBS AG şi Credit Suisse AG - printr-un proces de integrare care ar putea dura trei-patru ani, a anunţat UBS. În această perioadă, fiecare instituţie va avea propriile subsidiare şi sucursale.

Citește și Greu de ucis. UBS moștenește cele opt uriașe scandaluri ale Credit Suisse

Atunci când UBS Group AG va integra Credit Suisse Group AG în următoarele luni, banca elvețiană intenționează să treacă personalul de la fostul rival, predispus la scandaluri, prin ceea ce președintele Colm Kelleher a numit un ”filtru cultural” pentru a elimina eventualele ”mere stricate”.

Adevărul neplăcut pentru UBS este că această verificare nu va face nimic pentru problemele juridice care își croiesc deja drum prin tribunale din Elveția și până în Singapore, iar curățenia va cădea în sarcina consilierului juridic șef al UBS, Barbara Levi, odată ce tranzacția se va încheia - așteptată până în iunie.

Lista lungă de cazuri nerezolvate cuprinde o condamnare penală jenantă pentru facilitarea spălării de bani a unui traficant de cocaină bulgar și o înțelegere de jumătate de miliard de dolari într-un scandal de mită legat de o flotă de pescuit ton din Mozambic.

În total, obligațiile civile ar putea ajunge la miliarde de dolari, la care se adaugă și riscurile penale. Tranzacția în sine a ridicat, de asemenea, noi probleme, deoarece proprietarii de obligațiuni în valoare de cel puțin 6 miliarde de dolari luptă pentru a nu fi șterși.

În timp ce prețul plătit de UBS este suficient de mic pentru a permite băncii să absoarbă expunerea neașteptată, problemele juridice se numără printre principalele necunoscute ale fuziunii dintre cele mai mari două bănci din Elveția. Purtătorii de cuvânt ai ambelor companii au refuzat să comenteze statutul cazurilor cheie sau modul în care acestea vor evolua odată ce se va încheia tranzacția..... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel