Slovacia și Ungaria au anunțat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou asupra tranzitului resurselor companiei rusești prin teritoriul său.
Ultima rută funcțională
În ciuda acestei opriri, ambele țări au precizat că își continuă importurile de petrol de la alte companii rusești. Această situație evidențiază instabilitatea livrărilor de petrol rusesc către Europa prin conducta Drujba, ultima rută funcțională pentru transportul de petrol rusesc pe continent.
Doar aceste livrări
Ministerul slovac al Economiei a informat că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au fost întrerupte din cauza includerii companiei pe lista firmelor sancționate de Ucraina. "Potrivit datelor furnizate de Transpetrol, livrările de petrol rusesc către Slovacia nu au fost oprite. Problema vizează doar livrările de la Lukoil", a declarat ministerul, adăugând că rafinăria Slovnaft a găsit un alt furnizor și că discută problema cu partenerii ucraineni.
O soluție
În Ungaria, ministrul Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a confirmat marți că, deși gazul rusesc continuă să fie livrat prin conducta TurkStream, petrolul de la Lukoil nu mai tranzitează Ucraina. "Situația legală din Ucraina împiedică momentan livrările Lukoil către Ungaria. Lucrăm la o soluție care să permită reluarea tranzitului, deoarece petrolul rusesc este vital pentru securitatea noastră energetică", a afirmat Szijjarto.
În decembrie 2022, Uniunea Europeană a interzis importurile de petrol rusesc prin conducte, exceptând livrările prin Drujba pentru a oferi o perioadă de tranziție țărilor dependente de această sursă de țiței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...