Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat oficial că a săpat pe canalul Bîstroe pentru a ajunge la adâncimea de șase metri și jumătate.
”Pentru prima dată în perioada de independență a Ucrainei, pescajul care trece prin canalul Bystroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri la export a porturilor. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se spune în mesajul postat de minister pe Twitter.
First time in independence ???????? draft of ⛴ passing through the Bystroe Canal increased from 3,9 to 6,5 m. It’s great opportunity to Danube river capacity and & ports export turnover. We keep on developing Danube port cluster with our European partners. pic.twitter.com/1wZyMjIvQL
— Ministry of Infrastructure of Ukraine (@minfrastucture) February 17, 2023
___________________________________________________________
Autoritățile române par a fi luate prin surprindere iar acestea reacționând abia la aproape o săptămână de când au fost furnizate informațiile de către Paza de coastă a României.
Reacția premierului României
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi va transmite luni ambasadorului Ucrainei în România că autorităţile române solicită aprobare pentru verificarea lucrărilor realizate pe canalul Bâstroe.
"Sunt mai multe instituţii care au atribuţii în a monitoriza şi verifica activitatea de la canalul Bâstroe. Am discutat cu Ministerul de Externe, cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca, înainte de a iniţia alte demersuri decât cele care au fost făcute public până în acest moment, să verifice, motiv pentru care Ministerul de Externe s-a coordonat cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul Transporturilor, a iniţiat notele verbale către Ambasada Ucrainei la Bucureşti, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreţinere şi astăzi la Ministerul de Externe va fi prezent ambasadorul Ucrainei prin care i se va solicita ca în perioada următoare autorităţile române să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor", a spus Ciucă, înainte de a participa la şedinţa Biroului Executiv al PNL.
El a afirmat că lucrările "au impact pe mediu, au impact asupra Deltei Dunării".
"În acest moment, daţi-ne voie să verificăm şi să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituţiile despre care am făcut vorbire nu poate să confirme aceste date până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm şi să executăm măsurătorile de adâncime aşa cum au fost ele executate", a afirmat premierul.
Nicolae Ciucă a explicat că lucrările executate la o adâncime de 3,5 metri sunt de întreţinere, iar ce depăşeşte înseamnă adâncirea canalului.
"Pe baza măsurătorilor atât Ministerul Mediului cât şi celelalte structuri care răspund şi cele care sunt preocupate de menţinerea în formă naturală a Deltei Dunării vor acţiona ca atare", a adăugat premierul.
Delta Dunării, rezervație a Biosferei
Delta Dunării, cea mai bine păstrată deltă din Europa, deţine triplu statut de protecţie internaţională: Rezervaţie a Biosferei, desemnată internaţional de Comitetul UNESCO „Omul şi Biosfera”, Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, desemnată de Secretariatul Convenţiei Ramsar, şi Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO.
Un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci şi plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) și ihtiologică, reprezentată de cca 100 de specii (din care amintim heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar), Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa. Ea acoperă o suprafaţă de 2.681 km2.
Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrâns, Delta Dunării constituie un adevărat muzeu al biodiversității (23 rezervații naturale), fiind adăpost pentru a treia cea mai largă biodiversitate mondială (peste 5 500 specii de floră şi faună). Totodată, această zonă divizată într-o complicată reţea de canale şi lacuri împărţite între cele trei braţe ale Dunării, plină de insule plutitoare de stuf, păduri, păşuni şi dune de nisip, este acasă pentru un amestec fascinant de culturi şi popoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...