Ucraina anunță că a adâncit canalul Bâstroe la 6,5 metri. Reacția premierului Ciucă

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Photo by Andrei Prodan: https://www.pexels.com/photo/flock-of-pelicans-on-the-lake-6216092/
Photo by Andrei Prodan: https://www.pexels.com/photo/flock-of-pelicans-on-the-lake-6216092/
În urmă cu trei zile autoritățile ucrainene au anunțat că au adâncit canalul Băstroe la 6,5 metri.

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a anunțat oficial că a săpat pe canalul Bîstroe pentru a ajunge la adâncimea de șase metri și jumătate.

”Pentru prima dată în perioada de independență a Ucrainei, pescajul care trece prin canalul Bystroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri la export a porturilor. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se spune în mesajul postat de minister pe Twitter.

 

___________________________________________________________

Autoritățile române par a fi luate prin surprindere iar acestea reacționând abia la aproape o săptămână de când au fost furnizate informațiile de către Paza de coastă a României.

Reacția premierului României

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi va transmite luni ambasadorului Ucrainei în România că autorităţile române solicită aprobare pentru verificarea lucrărilor realizate pe canalul Bâstroe.

"Sunt mai multe instituţii care au atribuţii în a monitoriza şi verifica activitatea de la canalul Bâstroe. Am discutat cu Ministerul de Externe, cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul Transporturilor. Fiecare dintre ele au datoria ca, înainte de a iniţia alte demersuri decât cele care au fost făcute public până în acest moment, să verifice, motiv pentru care Ministerul de Externe s-a coordonat cu Ministerul Mediului şi cu Ministerul Transporturilor, a iniţiat notele verbale către Ambasada Ucrainei la Bucureşti, a fost primit un răspuns în care se specifică faptul că au fost executate lucrări de întreţinere şi astăzi la Ministerul de Externe va fi prezent ambasadorul Ucrainei prin care i se va solicita ca în perioada următoare autorităţile române să primească aprobare pentru verificarea lucrărilor", a spus Ciucă, înainte de a participa la şedinţa Biroului Executiv al PNL.



El a afirmat că lucrările "au impact pe mediu, au impact asupra Deltei Dunării".

"În acest moment, daţi-ne voie să verificăm şi să confirmăm aceste date. Niciuna dintre instituţiile despre care am făcut vorbire nu poate să confirme aceste date până când nu ajungem pe canal să putem să verificăm şi să executăm măsurătorile de adâncime aşa cum au fost ele executate", a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a explicat că lucrările executate la o adâncime de 3,5 metri sunt de întreţinere, iar ce depăşeşte înseamnă adâncirea canalului.

"Pe baza măsurătorilor atât Ministerul Mediului cât şi celelalte structuri care răspund şi cele care sunt preocupate de menţinerea în formă naturală a Deltei Dunării vor acţiona ca atare", a adăugat premierul. 

Delta Dunării, rezervație a Biosferei

Delta Dunării, cea mai bine păstrată deltă din Europa, deţine triplu statut de protecţie internaţională: Rezervaţie a Biosferei, desemnată internaţional de Comitetul UNESCO „Omul şi Biosfera”, Zonă Umedă de Importanţă Internaţională, desemnată de Secretariatul Convenţiei Ramsar, şi Sit al Patrimoniului Natural Universal, recunoscut de UNESCO.

Un ţinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci şi plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) și ihtiologică, reprezentată de cca 100 de specii (din care amintim heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar), Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa. Ea acoperă o suprafaţă de 2.681 km2.

Prin diversitatea impresionantă a habitatelor şi a formelor de viaţă pe care le găzduieşte într-un spaţiu relativ restrâns, Delta Dunării constituie un adevărat muzeu al biodiversității (23 rezervații naturale), fiind adăpost pentru a treia cea mai largă biodiversitate mondială (peste 5 500 specii de floră şi faună). Totodată, această zonă divizată într-o complicată reţea de canale şi lacuri împărţite între cele trei braţe ale Dunării, plină de insule plutitoare de stuf, păduri, păşuni şi dune de nisip, este acasă pentru un amestec fascinant de culturi şi popoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel