Ucraina avertizează că oprește exportul de energie. Moldova rămâne pe întuneric în pragul iernii
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Centrala nucleara de la Zaporojie
Centrala nucleara de la Zaporojie
Comunitatea Energetică și-a exprimat îngrijorarea cu privire la propunerile ministerului ucrainean al energiei de a interzice exporturile de energie electrică, care ar putea lăsa Moldova vecină în întuneric de la 1 octombrie.

Într-o scrisoare consultată de ICIS și adresată ministrului ucrainean al energiei, German Galushchenko, Comunitatea Energiei a avertizat că, dacă o interdicție a exporturilor pusă în aplicare de minister "ar trata părțile individuale în mod diferit, fără o justificare tehnică sau doar pe baza unui raționament economic sau politic, acest lucru ar echivala cu o discriminare totală".

Comunitatea Energiei, o instituție afiliată UE care a colaborat cu Ucraina și Moldova pentru a le ajuta să implementeze reforma pieței energetice, a declarat că, dacă ministerul ucrainean al energiei ar interzice exporturile, Moldova s-ar afla într-o poziție vulnerabilă, "situația sa deteriorându-se și mai mult și rapid".

Ministerul ucrainean al Energiei este în curs de a interzice exporturile de electricitate, pe fondul așteptărilor că țara va trebui să raționalizeze livrările după ce centrala nucleară de la Zaporojie, de 6GW, a încetat să mai funcționeze în urma invaziei rusești.

Ucraina și Moldova vecină s-au deconectat complet de la rețeaua rusă în februarie și s-au sincronizat cu regiunea continentală a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) la jumătatea lunii martie.

Deși Ucraina a început în iunie exporturi comerciale limitate de energie electrică către țările vecine ENTSO-E, România și Slovacia, fluxurile comerciale către Moldova au fost în curs de desfășurare înainte, deoarece țara depinde de Ucraina pentru aprovizionare.

Situație critică în Moldova

În mod istoric, Moldova s-a bazat pe centrala electrică pe gaz M-GRES (Cuciurgani) de 2,5 GW din Transnistria, o regiune separatistă aflată sub o puternică influență rusă. Cu toate acestea, sincronizarea ENTSO-E și importurile din Ucraina au ajutat-o să își limiteze dependența de această centrală.

"Suntem deosebit de îngrijorați în ceea ce privește Moldova, care, potrivit informațiilor noastre, ar urma să fie deconectată de la energia electrică ucraineană încă de la 1 octombrie și, prin urmare, înaintea altor părți", se arată în scrisoarea Comunității Energiei.

"Dincolo de implicațiile juridice, acest lucru ar cauza un prejudiciu deosebit sistemului moldovenesc și clienților săi. După cum știți, Moldova se află într-o situație de dependență extremă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică și, în ultimele luni, s-a bazat pe comerțul cu Ucraina pentru o parte semnificativă din mixul său de aprovizionare", se mai spune în scrisoare.

Moldova, care depinde aproape în întregime de livrările de gaze rusești, se confruntă, de asemenea, cu un risc real de a i se întrerupe livrările de gaze începând cu 1 octombrie, în contextul în care se afirmă că țara ar putea să nu fie capabilă să plătească prețurile în creștere ale gazelor.

Moldova a fost nevoită să declare starea de urgență în octombrie 2021 după ce Gazprom din Rusia a redus livrările cu 40% din consumul lunar de iarnă al țării pe fondul unor dispute similare privind plățile.

Scrisoarea Comunității Energiei a mai avertizat Ministerul ucrainean al Energiei că orice măsuri pe care le-ar putea lua trebuie notificate Comunității Energiei și că deciziile luate ca răspuns la o criză bruscă de aprovizionare ar trebui să provoace "cea mai mică perturbare a funcționării piețelor interne de energie și nu depășește ceea ce este strict necesar pentru a remedia situația".

O sursă apropiată ministerului Energiei a declarat că Ucraina se află zilnic sub bombardamente rusești imprevizibile.

"Devine clar că, odată cu începerea sezonului de rece, infrastructura critică va fi principala țintă. Ministerul și industria fac tot posibilul pentru a corecta cât mai repede posibil consecințele potențiale ale atacurilor", a declarat sursa.

"Ucraina este interesată să crească exporturile de energie electrică. Cu toate acestea, în condiții de război, este dificil de prevăzut orice scenariu. Principalele priorități rămân furnizarea de energie pentru ucraineni și îndeplinirea condițiilor".

Citește și: Ucraina crește exportul de electricitate de nouă ori. România și Slovacia importă 300 MW

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel