Ucraina negociază achiziționarea de rachete performante clasa ”sol-sol”
Autor: Simona Haiduc | 21 oct 2021 / 15:54
Kievul nu se teme degeaba de Rusia
Kievul nu se teme degeaba de Rusia
Marea Britanie negociază cu Ucraina vânzarea de rachete din clasa ”sol-sol”, capabile să doboare mai multe ținte simultan, a anunțat publicația The Times, citând o sursă diplomatică de la Kiev.

Rachetele vor fi instalate pe șalupe de patrulare. Dacă va fi aprobat, va fi primul contract de acest gen între Londra și Kiev. 

Ucraina vrea să cumpere arme, temându-se că Rusia va folosi criza gazelor pentru a pune mâna pe o parte din teritoriul țării, scrie ziarul citat. Potrivit interlocutorului publicației, până în prezent Moscova nu ocupat regiunile pe care le vizează, deoarece a depins de tranzitul de gaze și s-a lovit de rezistența forțelor armate ucrainene. Acum, crede diplomatul, conducta de gaz Nord Stream 2 va face posibilă schimbarea direcției fluxurilor de gaz, iar președintele rus Vladimir Putin nu va mai avea nevoie de cooperare cu Kievul.

„Cred că o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina este foarte probabilă și poate avea consecințe imprevizibile pentru securitatea europeană. <...> Rușilor nu le ajunge doar Crimeea, au nevoie de toată Ucraina, deoarece inima istoriei, a religiei și cultura este la Kiev, nu la Moscova ”, a declarat sursa pentru The Times.

El a adăugat că scopul principal urmărit de Putin este restaurarea Uniunii Sovietice, care, potrivit diplomatului, „nu era nimic fără Ucraina”.

Citește și Rachetă hipersonică sau navă spațială? Ce a construit și testat China

Venind în completare, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Prystaiko, a spus că în viitorul apropiat Londra va vinde Kievului două nave operaționale și arme antirachetă. Navele militare vor deveni imediat parte a marinei ucrainene, a menționat diplomatul. În plus, autoritățile britanice ar trebui să ajute Kievul să construiască două noi porturi navale în conformitate cu standardele NATO, a menționat Prystaiko.

În august, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că un program major de dezvoltare a marinei va fi implementat în țară până în 2035. „În ceea ce privește marina noastră, avem trei etape. Până în 2035 - construirea unei flote mari. Prima etapă se va încheia cu siguranță în 2024. A doua etapă se încadra până în 2030, a treia - până în 2035 ”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta

Cu un război lângă granița României care amenință să se...

De ce nu au fost virate vineri salariile profesorilor

Vineri, 13 mai, cadrele didactice ar fi trebuit să...

Crossuri externe