Ucraina negociază achiziționarea de rachete performante clasa ”sol-sol”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Kievul nu se teme degeaba de Rusia
Kievul nu se teme degeaba de Rusia
Marea Britanie negociază cu Ucraina vânzarea de rachete din clasa ”sol-sol”, capabile să doboare mai multe ținte simultan, a anunțat publicația The Times, citând o sursă diplomatică de la Kiev.

Rachetele vor fi instalate pe șalupe de patrulare. Dacă va fi aprobat, va fi primul contract de acest gen între Londra și Kiev. 

Ucraina vrea să cumpere arme, temându-se că Rusia va folosi criza gazelor pentru a pune mâna pe o parte din teritoriul țării, scrie ziarul citat. Potrivit interlocutorului publicației, până în prezent Moscova nu ocupat regiunile pe care le vizează, deoarece a depins de tranzitul de gaze și s-a lovit de rezistența forțelor armate ucrainene. Acum, crede diplomatul, conducta de gaz Nord Stream 2 va face posibilă schimbarea direcției fluxurilor de gaz, iar președintele rus Vladimir Putin nu va mai avea nevoie de cooperare cu Kievul.

„Cred că o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina este foarte probabilă și poate avea consecințe imprevizibile pentru securitatea europeană. <...> Rușilor nu le ajunge doar Crimeea, au nevoie de toată Ucraina, deoarece inima istoriei, a religiei și cultura este la Kiev, nu la Moscova ”, a declarat sursa pentru The Times.

El a adăugat că scopul principal urmărit de Putin este restaurarea Uniunii Sovietice, care, potrivit diplomatului, „nu era nimic fără Ucraina”.

Citește și Rachetă hipersonică sau navă spațială? Ce a construit și testat China

Venind în completare, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Prystaiko, a spus că în viitorul apropiat Londra va vinde Kievului două nave operaționale și arme antirachetă. Navele militare vor deveni imediat parte a marinei ucrainene, a menționat diplomatul. În plus, autoritățile britanice ar trebui să ajute Kievul să construiască două noi porturi navale în conformitate cu standardele NATO, a menționat Prystaiko.

În august, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că un program major de dezvoltare a marinei va fi implementat în țară până în 2035. „În ceea ce privește marina noastră, avem trei etape. Până în 2035 - construirea unei flote mari. Prima etapă se va încheia cu siguranță în 2024. A doua etapă se încadra până în 2030, a treia - până în 2035 ”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel