Ucraina nu mai prelungește contractul pentru transportul gazelor rusești. Reacția Ungariei și variantele Austriei și Slovaciei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Concluzia unui raport
Concluzia unui raport
Ungaria a semnat anul trecut un conctract pe mai mulți ani pentru livrarea de gaze din Rusia. Însă săptămâna acesta, ministrul ucrainean al Energiei a declarat de mai multe ori că Europa nu va mai primi gaze rusești începând cu sfârșitul anului viitor prin conducta care traversează Ucraina.

”Nu există niciun pentru a se livra întreaga cantitate de 4,5 miliarde de metri cubi pe an din contractul de gaz pe termen lung dintre Ungaria și Rusia prin intermediul gazoductului Turkish Stream, a declarat Tamás Pletser, analist de petrol și gaze la Erste Bank, pentru publicația ungară Index, după ce ministrul ucrainean al energiei a precizat pentru a treia oară săptămâna trecută că Ucraina nu este dispusă să furnizeze gaz rusesc către Europa continentală după sfârșitul anului viitor.

"Toate condițiile sunt întrunite pentru ca Europa să se descurce fără gazul rusesc, așa că acum este sigur că Ucraina nu va negocia cu Moscova pentru a reînnoi contractul de tranzit de gaze, care expiră la sfârșitul anului viitor", a declarat recent ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko.

Decizia pune piețele din Ungaria, Slovacia, Cehia și Austria într-o situație dificilă, în condițiile în care, în prezent, 42 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi ajung pe rutele care trec prin Ucraina. În cazul Ungariei, este vorba de 4,5 miliarde de metri cubi de gaze rusești achiziționate anual, care, având în vedere că gazoductele Nord Stream sunt distruse de exploziile provocate de actori necunoscuți, pot fi furnizate în principal prin intermediul Turkish Stream.

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a declarat vineri că Ungaria va redirecționa volumele pierdute către Turkish Stream. Acest lucru le va permite rușilor să livreze volumele angajate în contractul de gaze pe termen lung, care a fost reînnoit în 2021. 

Ce variante au austriecii și slovacii

Ramura europeană a gazoductului Turkish Stream are o capacitate anuală de 15,75 de miliarde de metri cubi, iar în prezent prin ea sunt transportate 9-10 miliarde de metri cubi de materii prime, în principal către Ungaria și Serbia. Există în continuare capacitate disponibilă, deși există încă blocaje în amonte de punctul de intrare în Turcia, dar se lucrează la acestea, în special în Bulgaria. Prin urmare, nu va exista niciun obstacol pentru ca întreaga cantitate de 4,5 miliarde de metri cubi pe an din contractul pe termen lung să ajungă în Ungaria pe această rută.

Experții ungari spun că austriecii și slovacii vor fi mai dezavantajați de această decizie, dar până la sfârșitul anului viitor rutele lor alternative de aprovizionare ar trebui să fie deja stabilite încât această schimbare să nu reprezinte o problemă. 

Alternativele pentru Austria sunt gazele din Italia și Germania iar pentru Slovacia poate importa gaze prin coridorul polonez.

Mai mult, cele două țări vor putea să se aprovizioneze cu gaze și din Ungaria.

În același timp, importanța Turkish Stream ca infrastructură critică va fi și mai apreciată. Iar acest lucru a adăugat un alt domeniu de expunere pentru Europa de Est față de Turcia, pe lângă migrație. În cadrul conferinței de presă, ministrul afacerilor externe și comerțului, Péter Szijjártó, a declarat că Turcia este deja o țară-cheie de tranzit pentru gazele naturale, iar rolul său va fi doar întărit prin implicarea resurselor azere și turkmene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro / sursa foto: Freepik.com
Contabil
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel