Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană, a citat o serie de estimări conform cărora 20% din suprafeţele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie, iar suprafeţele care au fost însămânţate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei.
Ucraina este al cincilea exportator mondial de grâu şi unul dintre primii trei exportatori mondiali de porumb, orz şi seminţe de floarea soarelui. În 2021, Ucraina a avut o producţie de grâu de aproximativ 40 de milioane de tone, la care s-au adăugat alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei culturi agricole.
O provocare imensă în acest an este exportul stocurilor existente de cereale şi găsirea de capacităţi de stocare pentru recolta din 2022, precum şi generarea de lichidităţi cu care să fie cumpărate seminţe şi îngrăşăminte pentru următorul sezon de însămânţare, a declarat Jakob Kern, la o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Nicolae Ciucă, discuții pe tema semințelor de floarea soarelui și a uleiului
Oficialul de la WFP a menţionat o declaraţie a Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căruia Ucraina obişnuia să îşi exporte aproape toate cerealele şi oleaginoasele, până la şase milioane de tone pe lună, prin porturile maritime, însă acum acestea sunt blocate de conflict.
"Oficialii ministerului ne-au spus săptămâna trecută că principala lor îngrijorare la acest moment este lipsa de capacităţi de stocare în care să fie depozitată recolta de cereale din 2022. O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu îşi va găsi locul în silozurile din Ucraina", a spus Jakob Kern.
Potrivit acestuia, dacă Ucraina nu îşi poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea să îşi achite costurile cu recoltatul şi cu atât mai mult să planteze noi recolte pentru anul următor.
Lipsa cerealelor din Ucraina pe piaţa mondială a dus la creşterea preţurilor. Jakob Kern a precizat că în prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...