Ucraina sfidează Rusia. Kremlinul avertizează asupra unei "catastrofe" umanitare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Razboi in Ucraina / Foto: Telegram
Razboi in Ucraina / Foto: Telegram
Ucraina refuză să dea curs solicitării armatei ruse de a preda oraşul Mariupol. 

Ucraina a respins luni apelurile Rusiei de a preda orașul portuar Mariupol, unde locuitorii mai au puțină hrană, apă și energie electrică, într-o criză umanitară care sporește presiunea asupra liderilor europeni de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei, scrie Reuters.

Guvernul ucrainean a respins apelurile rusești ca forțele ucrainene din Mariupol să depună armele în schimbul deschiderii unor coridoare umanitare începând de luni, de la ora 10.00, ora Moscovei (07.00 GMT).

"Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor", a declarat portalul de știri Ukrainska Pravda, care a citat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. "Am informat deja partea rusă despre acest lucru".

Mariupol a suferit unele dintre cele mai grele bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mulți dintre cei 400.000 de locuitori rămân blocați în timp ce luptele fac ravagii pe străzile din jurul lor.

Vereshchuk a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate duminică din orașele ucrainene prin coridoarele umanitare, mai mult de jumătate din Mariupol. Ea a precizat că guvernul intenționează să trimită luni aproape 50 de autobuze acolo pentru alte evacuări.

Rusia și Ucraina au încheiat acorduri de-a lungul conflictului privind coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor, dar s-au acuzat reciproc de încălcări frecvente ale acestora, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: Joe Biden în Ucraina? Casa Albă pune capăt speculaţiilor

Criza de la Mariupol și din alte orașe ucrainene devastate va fi probabil un subiect important în discuțiile dintre liderii Uniunii Europene din această săptămână, care iau în considerare impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.

În cel mai recent apel la ajutor din străinătate, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adresat duminică parlamentului israelian prin legătură video și a pus sub semnul întrebării reticența Israelului de a vinde Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.

"Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... și că puteți cu siguranță să ne ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni", a declarat Zelenskiy, care este de origine evreiască.

Zelenskiy a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale premierului israelian Naftali Bennett, care a avut numeroase convorbiri cu el și cu președintele rus Vladimir Putin.

Consiliul din Mariupol a declarat pe Telegram că mai multe mii de locuitori au fost "deportați" în Rusia în cursul săptămânii trecute. Agențiile de presă rusești au declarat că autobuze au transportat sute de refugiați din Mariupol în Rusia în ultimele zile.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pentru CNN că relatările privind deportările sunt "îngrijorătoare" dacă sunt adevărate, dar a precizat că Washingtonul nu le-a confirmat încă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel