Acest lucru a fost declarat de premierul Denis Shmihal în timpul unei conferințe de presă, relatează corespondentul Ukrinform .
"Vrem să ne extindem capacitățile de export cât mai mult posibil - până la 2.700 MW. În prezent, avem 300 MW, dar vrem și putem avea 2.700", a declarat Shmihal.
Potrivit șefului guvernului, Ucraina exportă în prezent energie electrică în limita cotei de 300 MW către România și Slovacia. În plus, 260 MW sunt exportați în Polonia prin intermediul unei linii speciale de transport al energiei electrice. De asemenea, Ucraina exportă peste 150 MW către Republica Moldova și ar putea extinde acest export la 600 MW.
Shmihal a precizat că Europa așteaptă sprijin energetic din partea Ucrainei și are o solicitare de furnizare de 1.000 până la 4.000 MW de energie electrică. În același timp, Ucraina va putea să furnizeze astfel de volume de exporturi în condițiile de funcționare a centralei nucleare de la Zaporojie.
El a reamintit că centrala nucleară de la Zaporijie se află în prezent în modul "oprire la rece". În același timp, echipa ucraineană a centralei își desfășoară pe deplin activitatea în limitele reglementărilor tehnice.
După cum s-a raportat, săptămâna viitoare, NEC "Ukrenergo" va ridica la ENTSO-E (Asociația europeană pentru cooperarea operatorilor de sisteme de transport) problema creșterii limitelor de export de energie electrică către Europa.
În perioada 30 iunie - 11 septembrie, Ukrenergo a primit peste 3,7 miliarde UAH la licitațiile pentru accesul la rețelele electrice interstatale.
La 4 septembrie, ENTSO-E a mărit la 300 MW capacitatea de transport disponibilă pentru exportul de energie electrică din Ucraina către UE. Astfel de oportunități pentru exportatorii ucraineni vor funcționa în timpul orelor de vârf ale consumului de energie electrică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...