Ucraina va importa noi cantități record de energie, în urma atacurilor rusești
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Infrastructură energetică / sursa foto: Freepik.com
Infrastructură energetică / sursa foto: Freepik.com
Ucraina plănuiește importuri record de electricitate din cinci țări europene, printre care și România.

Această hotărâre vine după ce a guvernul ucrainean a raportat pagube semnificative la infrastructura energetică în urma loviturilor rusești, a anunțat Ministerul Energiei.

Se așteaptă ca importurile să crească la 19.484 de megawați oră (Mwh), depășind recordul de 18.649 Mwh de la sfârșitul lunii martie, după primul val de atacuri rusești asupra sectorului energetic ucrainean.

"Sistemul energetic s-a confruntat cu un deficit semnificativ de energie electrică în cea mai mare parte a zilei", a declarat operatorul rețelei naționale de energie electrică Ukrenergo pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Motivul este reprezentat de pagubele pe scară largă suferite de centralele electrice ucrainene, ceea ce înseamnă că acestea nu pot produce la fel de multă electricitate ca înainte de atac".

Ministerul a precizat că, în condițiile în care țara se confruntă cu un deficit semnificativ în sistem, intenționează să importe luni energie din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Moldova.

Operatorul de rețea a precizat că a fost deja acordat ajutor de urgență din partea Uniunii Europene de la miezul nopții până în această dimineață, adăugând că în această seară sunt așteptate restricții de energie pentru consumatorii industriali.

"Restrângerea consumului este o măsură necesară pentru a menține stabilitatea sistemului energetic după cel de-al cincilea atac cu rachete țintite asupra centralelor electrice din acest an", a declarat operatorul.

Atacul combinat de săptămâna trecută asupra infrastructurii energetice ucrainene a provocat daune grave la trei centrale, sporind presiunea asupra rețelei electrice a țării.

Atacurile rusești cu rachete și drone asupra sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat din martie, provocând pagube semnificative și pene de curent în multe regiuni.

Atacurile au provocat pagube de peste 1 miliard de dolari în acest sector, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko.

Instalațiile termice și hidroenergetice, precum și sistemele de transmisie a energiei au fost cele mai afectate de atacuri, ceea ce a dus la pierderea a aproximativ 80% din capacitatea de generare a energiei termice a Ucrainei și la creșterea dependenței de cele trei centrale nucleare, care produc aproximativ 50% din energia electrică a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...

SUA oferă un sprijin de 50 mil. $ Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii vor acorda Republicii Moldova...


pixel