Ucraina va lupta pentru controlul asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră "cât va fi necesar", a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, citat de agențiile de presă.
"Oricine controlează insula poate în orice moment să blocheze deplasarea de nave civile din toate direcţiile spre sudul Ucrainei", a precizat Kirilo Budanov într-o intervenţie televizată.
Reluarea luptelor în ultimele zile în jurul Insulei Şerpilor ar putea deveni o bătălie pentru control asupra coastei de vest a Mării Negre, potrivit unor oficiali din domeniul apărării, în condiţiile în care forţele ruse luptă pentru a avansa spre nordul şi estul Ucrainei.
Joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei.
Ministerul Apărării rus declarase anterior că a reuşit să dejoace planurile ucrainene privind recucerirea Insulei Şerpilor în ajunul zilei de 9 mai, dată la care Rusia a marcat ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, provocându-i pierderi grele, conform media de stat ruse.
Ucraina a anunţat la rândul său succese repurtate în zona insulei, postând videoclipuri cu distrugerea de tehnică militară rusă, corvete şi instalaţii terestre.
Citește și Ambasadorul Rusiei în România, convocat la MAE să dea explicații
În acest context, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Uniunea Europeană că s-a transformat într-un "actor agresiv şi belicos" şi şi-a exprimat îndoielile că dorinţa Ucrainei de a se alătura blocului comunitar ar fi "inofensivă", transmite EFE.
"De la a fi o platformă constructivă, conform ideii cu care a fost creată, UE s-a transformat într-un actor agresiv şi belicos, care îşi declară deja ambiţiile care merg cu mult dincolo de frontierele continentului european", a susţinut şeful diplomaţiei ruse din Duşanbe, capitala Tadjikistanului, într-o intervenţie la televiziunea rusă.
Cât despre intenţia Ucrainei de a adera la UE, Lavrov a apreciat că este vorba despre o chestiune bilaterală, deşi a atras atenţia că "există îndoieli serioase în privinţa caracterului inofensiv al acestei dorinţe a Kievului".
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, Uniunea Europeană încearcă să urmeze paşii NATO, "ceea ce confirmă tendinţa potrivit căreia fuzionează cu Alianţa Nord-Atlantică şi că, în fapt, va juca rolul de apendice" al NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...