Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat alocarea unei noi asistenţe financiare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 1,4 miliarde de dolari. "Am avut o conversaţie la telefon cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, căreia i-am mulţumit pentru sprijinul suplimentar alocat - 1,4 miliarde de dolari - şi am discutat despre viitoarea cooperare, pentru consolidarea stabilităţii financiare a Ucrainei" - a scris Zelenski pe Twitter, marţi seară.
Ulterior, directorul general al FMI, de asemenea, a anunţat că a discutat cu preşedintele Zelenski "despre un angajament pe termen mai lung, care ar presupune un program de finanţare cu drepturi depline pentru Ucraina". Potrivit Reuters, Kristalina Georgieva a precizat că o echipă a FMI se va întâlni cu autorităţile ucrainene în următoarele săptămâni, "pentru a stabili o cale de angajament mai profundă", transmite Rador.
Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat, relatează DPA.
Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.
Printre altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei şi ca această ţară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică.
Deşi la începutul invaziei ruse Ucraina afirma că, în schimbul unei încetări a focului, este pregătită să nu pună în aplicare mandatul constituţional de aderare la NATO, în prezent Kievul declară că este interesat exclusiv de un statut de membru cu drepturi depline al Alianţei, mai degrabă decât de garanţii de securitate evazive.
Totuşi, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vocali politicieni pro-război din Rusia, a avertizat că propunerile Kievului vor conduce la un ''al treilea război mondial''.
Medvedev a scris pe aplicaţia Telegram că aderarea la NATO ar obliga alte state membre să vină în apărarea Ucrainei, adăugând că, dacă NATO speră să slăbească Rusia în acest fel atunci, Alianţa va vedea ''Pământul ars şi cimentul topit''.
La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...