Ucrainenii s-au grăbit să îşi mute afacerile în Polonia după invazia rusească

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ucrainenii au fost responsabili pentru 45% dintre toate noile companii străine care au demarat afaceri în Polonia anul trecut, arată un raport elaborat de Polish Economic Institute, informează Bloomberg.

Ca o dovadă a modului în care invazia rusească a transformat economiile din regiune, cetăţenii ucraineni au înregistrat 10.200 de societăţi comerciale cu o singură persoană şi 3.600 de companii cu capital ucrainean în Polonia, în perioada ianuarie-septembrie 2022. Ponderea acestor firme în numărul total de noi companii din Polonia a urcat până la 8,5% în luna septembrie, de la mai puţin de 1% înainte de invazia rusească.

Peste un milion de refugiaţi ucraineni, în principal femei, s-au refugiat în Polonia după data de 24 februarie 2022, susţine centrul de reflexie Polish Economic Institute. Datele furnizate de Guvernul de la Varşovia arată că 420.000 de ucraineni şi-au găsit un loc de muncă şi mulţi au înfiinţat firme, în special în sectoarele construcţii, IT şi vânzări cu amănuntul. Femeile reprezintă 41% din societăţile comerciale cu o singura persoană înfiinţate de ucraineni în Polonia.

Datele mai arată că peste 50% dintre companiile înfiinţate în Polonia au făcut acest lucru pentru a continua afacerile pe care le derulau în Ucraina. Aproximativ două treimi au spus că intenţionează să rămână pe piaţa din Polonia, indiferent care va fi rezultatul războiului.

Prețul petrolului a crescut, deși ar fi trebuit să scadă! Explicații

De regulă, când autoritățile americane anunțat o creștere a stocurilor strategice de petrol ale SUA, așa cum s-a întâmplat și acum, prețul aurului negru intra pe un trand descendent. Nu însă și acum. Pe investitori altceva îi îngrijorează.

Prețul petrolului a urcat puternic pe parcursul zilei de miercuri, evoluție susținută în continuare de speranța că, în sfârșit, economia Chinei își va reveni în forță după lunga perioadă de închidere provocată de situația epidemiologică din țară. Se pare că aceste așteptări au fost mai puternice decât vestea că stocurile strategice de țiței ale SUA au crescut masiv. În mod normal, acest gen de informație avea puterea de a schimba trendul pieței petrolului. Prin urmare, normal ar fi fost ca prețul aurului negru să scadă semnificativ. 

Dar nu. Joi, prețurile celor două mărci de referință s-au menținut la valorile înregistrate în ziua anterioară. Astfel, contractul cu livrare în martie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a urcat cu 3,20%, la 82,67 dolari pe baril, valoare în jurul căreia a evoluat și în această dimineață. 

Echivalentul său american, petrolul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie, a câștigat 3,04%, urcând până la 77,41%. Creșterea prețurilor a fost determinată de "așteptările continue că China își va reveni", a confirmat Bart Melek de la TD Securities, adăugând că mai multe bănci și-au majorat țintele de preț pentru barilul de țiței.

"Credem că am putea vedea în următoarele șase până la nouă luni solicitări noi din partea Chinei, de un milion, ba chiar mai mult de un milion și jumătate de barili", a completat analistul TD Securities. China și-a redeschis duminică granița cu Hong Kong și a pus capăt carantinei obligatorii pentru călătorii din străinătate, ceea ce ar trebui să stimuleze mobilitatea în interiorul și în afara țării. Se așteaptă un număr mare de călătorii în special în perioada premergătoare Anului Nou chinezesc, la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar putea, de asemenea, să stimuleze cererea și să crească prețurile. 

În ceea ce privește stocurile de petrol ale Statelor Unite, acestea au crescut surprinzător cu 19 milioane de barili, o creștere excepțională datorată întreruperilor de funcționare a rafinăriilor din ultimele săptămâni, cauzate de o furtună de iarnă de la sfârșitul lunii decembrie. O acumulare de stocuri de o asemenea amploare tinde, de obicei, să influențeze în jos prețurile, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel