UE, ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
UE vine în sprijinul ţărilor afectate de inundaţii. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, relatează AFP.

De săptămâna trecută, vânturile puternice, precipitaţiile excepţional de abundente şi inundaţiile au ucis 24 de persoane în regiune.

"La prima vedere, este posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă", a declarat Ursula von der Leyen după o reuniune cu şefii de guvern din Polonia, Republica Cehă, Austria şi Slovacia.

"Pentru mine a fost (...) sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea" cauzate de inundaţii, a adăugat ea.

"Dar trebuie să spun, de asemenea, că este încurajator să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din ţările dumneavoastră", a declarat responsabila UE.

Ea a indicat că Uniunea Europeană are două surse potenţiale de ajutor - Fondul de coeziune şi Fondul de solidaritate - pe care le poate folosi pentru "a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei".

De săptămâna trecută, vânturile violente şi ploile torenţiale au provocat moartea a cinci persoane în Austria, şapte în Polonia, şapte în România şi alte cinci în Cehia.

***

Debitele Dunării, în secţiunea Baziaş, vor fi în creştere până la valori maxime de 9.200 - 9.500 mc/s, în intervalul 28-29 septembrie, iar pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al fluviului, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, au anunţat specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Informaţiile au fost transmise în cadrul Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit joi la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis AGERPRES, specialiştii INHGA au informat că debitul pe Dunăre, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), în intervalul 18 - 19 septembrie 2024, a fost în creştere, până la valoarea de 4.200 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

"Dincolo de capacitatea digurilor de apărare şi a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxaţi, trebuie să ne asigurăm că instituţiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă şi să ştim cum să acţionăm când situaţia o impune. Vedem cu toţii că ne confruntăm cu o realitate care depăşeste statisticile. O să merg personal să verific zonele critice şi depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breşe sau unde există eroziuni de mal. De asemenea, doresc o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor cu autorităţile locale şi, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea. Trebuie să existe un dialog constant cu autorităţile, să rămână în alertă şi să fie pregătite, chiar dacă specialiştii estimează că vom depăşi cu bine acest episod", a susţinut ministrul Mediului, Mircea Fechet, în urma analizării informaţiilor prezentate.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik
EximBank a intrat in top 10 in functie de active in sistemul bancar romanesc

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...


pixel