Vineri, miniștrii Energiei din cele 27 de state membre, reuniți la Bruxelles au încercat să găsească un teren comun în ceea ce privește măsurile care trebuie luate la nivel european pentru a face față creșterii prețurilor.
"Consiliul Energie a trimis un semnal clar către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. Este necesar un plafon de preț pentru toate importurile de gaze, nu doar pentru gazul rusesc. Este necesară o punere în aplicare rapidă, chiar înainte de începerea sezonului de iarnă. Acest lucru poate oferi asistență financiară urgentă gospodăriilor și întreprinderilor europene", a declarat Tinne Van der Straeten.
Cele 27 de state membre ale UE au convenit vineri asupra a patru soluții urgente pentru a face față creșterii prețurilor la energie.
Este vorba despre patru domenii principale pentru care cele 27 de stat se așteaptă ca în următoarele zile Comisia să vină cu propuneri legislative, a rezumat ministrul ceh Jozef Sikela.
O nouă reuniune, înainte de sfârșitul lunii
Potrivit ministrului Verzilor, "majoritatea țărilor ni s-au alăturat în pledoaria noastră" pentru o plafonare generală a prețului la gazul importat în Europa, fie că este rusesc sau nu. Detaliile tehnice ale unui astfel de plafon, pe care ministrul belgian l-ar dori "dinamic" (de exemplu, legat de nivelul prețurilor de pe piața asiatică), nu au fost discutate. "Va fi un nou Consiliu până la sfârșitul lunii, ideea este de a avea ceva implementabil până atunci.
"Acum știm exact în ce direcție ar trebui să mergem", a declarat ministrul ceh Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, în cadrul unei conferințe de presă. În primul rând, cei 27 au acordat Comisiei un mandat pentru a face o propunere oficială de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care înregistrează în prezent profituri record. Aceștia sunt cei care nu produc cu gaz, dar profită de prețurile la electricitate. Acest plafon ar fi însoțit de contribuții de solidaritate în caz de criză din partea companiilor producătoare de combustibili fosili.
Al doilea punct este o intervenție "temporară și de urgență" pe piața gazelor, cu celebrul "plafon de preț" propus de Belgia și Italia, printre altele. În cele din urmă, miniștrii au cerut Comisiei să prezinte măsuri "pentru a coordona reducerile cererii de energie electrică" în întreaga UE și pentru a "ajuta la rezolvarea problemelor de lichiditate" pe piețele energetice a mai spus ozef Sikela.
Citește și: Putin, amenințări pe față: Tăiem gazele definitiv!
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, insistând totodată că nu vrea să folosească energia ca ''armă'' împotriva Europei preocupate de spectrul penuriei de energie, relatează AFP.
Săptămâna trecută, ţările G7 au semnalat că vor implementa "de urgenţă" o plafonare a preţului petrolului rus, încurajând o "coaliţie largă" de ţări să se alăture acestei măsuri, ca represalii pentru ofensiva din Ucraina. Şi Comisia Europeană a anunţat miercuri că va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze.
Miercuri, Vladimir Putin a ţinut să se facă clar înţeles: Rusia nu va mai livra petrol sau gaz ţărilor care limitează preţurile acestora vândute de Moscova.
Plafonarea preţurilor ar fi "o decizie absolut stupidă", "o prostie", a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).
"Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă", a avertizat el. Dar "nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic", a adăugat el, pe un ton ferm.
"Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor" semnate cu ţările importatoare, a subliniat Putin în faţa mai multor lideri economici ruşi şi asiatici, denunţându-i "pe cei care încearcă să ne impună propria lor voinţă". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...