UE a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro pentru Ucraina
Autor: Antonia Popescu | 07 sep 2022, 22:43
UE a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro pentru Ucraina / Foto: Arhivă
UE a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro pentru Ucraina / Foto: Arhivă
Comisia Europeană a propus deblocarea a încă 5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară (AMF) destinată Ucrainei, ca parte a pachetului excepțional de până la 9 miliarde de euro, anunțat la 18 martie și aprobat de Consiliul European la 24 iunie.

Propunerea face parte din efortul UE de a ajuta Ucraina să răspundă nevoilor financiare imediate în urma agresiunii Rusiei.

Împrumutul acordat Ucrainei va fi sprijinit, pentru 70 % din valoare, din bugetul UE. 

Primul miliard din cele trei a fost deja alocat

Potrivit unui comunicat, primul miliard de euro din această asistență macrofinanciară a fost  deblocat la începutul lunii august, urmând ca restul de până la trei miliarde de euro să fie furnizat cât mai repede.

”Sprijinul UE pentru Ucraina este de neclintit. Suntem alături de poporul său curajos cu inima, mintea și faptele noastre. Astăzi, Comisia prezintă o propunere de acordare a unei asistențe macrofinanciare suplimentare de 5 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina să facă față nevoilor sale financiare imediate cauzate de invazia brutală a Rusiei. Ucraina trebuie să câștige acest război: trebuie să își recâștige libertatea și independența pentru care luptă cu atâta curaj. UE va continua să își facă partea sa pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla – solidaritatea va prevala, iar pacea va reveni”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de site-ul Calea Europeană.

Element-cheie al măsurilor globale de relaxare a lichidităților pe termen scurt anunțate de UE

Împrumutul va completa sprijinul acordat deja de UE, inclusiv un împrumut AMF de urgență în valoare de 1,2 miliarde de euro, din prima jumătate a anului.

Cele două componente ale programului ar aduce sprijinul total AMF pentru Ucraina de la începutul războiului la 7,2 miliarde de euro.

Ar putea ajunge chiar la 10 miliarde euro

Susținerea ar putea ajunge chiar la 10 miliarde euro când întregul pachet de asistență macrofinanciară excepțională pentru Ucraina va deveni operațional.

Fondurile AMF vor fi puse la dispoziția Ucrainei sub formă de împrumuturi pe termen lung și vor fi plătite într-un număr redus de tranșe.

Bugetul UE va acoperi costurile dobânzilor și plata taxelor administrative aferente împrumuturilor

Asistența financiară completează în special domenii precum asistența umanitară, proiecte de dezvoltare și apărare, suspendarea taxelor la import pentru exporturile ucrainene pentru un an sau alte inițiative de solidaritate menite să remedieze blocajele din transport, astfel încât să poată fi asigurate exporturile, în special cele de cereale.

Mai este nevoie de votul Parlamentului European

Comisia Europeană va împrumuta fondurile de pe piețele internaționale de capital și va transfera veniturile în aceleași condiții Ucrainei.

După ce Parlamentul European și Consiliul vor aproba propunerea de astăzi, Comisia va pune rapid la dispoziția Ucrainei suma de 5 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe