UE a pus GÂND RĂU giganţilor din sectorul digital

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Vor reglementări mai dure
Vor reglementări mai dure
Autorităţile de reglementare ale UE întocmesc o "listă neagră" cu până la 20 de companii mari de internet, care ar putea include Facebook, Apple, Amazon şi Alphabet (deţinută de Google), ce se vor confrunta cu noi reglementări, mai dure, menite să reducă puterea lor pe piaţă, a anunţat publicaţia Financial Times (FT), transmite Reuters.

Marile platforme de tehnologie vor trebui să îndeplinească reglementări mai dure decât concurenţii lor mai mici, susţine FT, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Noile reguli vor forţa companiile să facă schimburi de date cu rivalele şi să fie mai transparente cu privire la modul în care îşi adună informaţiile. Lista va fi realizată pe baza unor parametri, cum ar fi cota de piaţă şi numărul de utilizatori, dar criteriile precise încă se discută, conform Financial Times.

Şi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a anunţat vineri că peste 130 de ţări au fost de acord ca planul privind adoptarea unor reglementări globale pentru impozitarea multinaţionalelor să fie discutat la reuniunea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Finanţe din G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente).

"Prin acordul unanim privind planul de impozitare a companiilor globale am făcut un mare pas înainte. Acesta este un semnal pozitiv şi sunt sigur că până în vara lui 2021 vom putea ajunge la un acord final privind acest plan de reformă", a afirmat oficialul german.

Citește și Facebook plătește taxe restante de peste 100 milioane €

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a demarat o reformă globală a modului în care multinaţionalele din sectorul digital ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi. Dacă companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Dar recesiunea cauzată de pandemia de coronavirus (COVID-19) cu care se confruntă multe state dezvoltate sporeşte dubiile că se va reuşi să se ajungă anul acesta la un acord între cele peste 130 de ţări au convenit să negocieze, sub auspiciile OECD, un plan pentru a putea taxa multinaţionalele din sectorul digital. Scholz a explicat că obiectivul principal al oricărui acord va fi ca ţările să se asigure că giganţii din domeniul digital, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook, vor fi făcuţi să plătească suficiente impozite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă

pixel