UE, acord final asupra plafonării preţului petrolului din Rusia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Acord final în UE asupra plafonării preţului petrolului livrat de Rusia statelor terţe.

Cele 27 de state membre ale UE au definitivat vineri un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol, relatează AFP.

Această înţelegere fusese convenită joi de UE, în coordonare cu aliaţii din G7, în special SUA şi Marea Britanie, dar Polonia nu îşi dăduse acordul, cerând stabilirea unui plafon mai redus, unele surse menţionând 30 de dolari pe baril. În final, Varşovia a acceptat vineri plafonul de 60 de dolari barilul.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat de aceasta contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi care intră în vigoare luni.

Concret, prin această plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă (companii de transport, de asigurări etc.) să-şi ofere serviciile dacă petrolul livrat depăşeşte pragul de 60 de dolari barilul.

Cotaţia petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul, aşadar această măsură va avea cel puţin deocamdată un impact limitat asupra exporturilor ruseşti de petrol.

Pentru situaţia în care preţul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub preţul pieţei, astfel încât Rusia să nu fie totuşi determinată să-şi sisteze exporturile de petrol, perturbând astfel piaţa şi antrenând o creştere a cotaţiilor petrolului care mai departe prin efectele sale să afecteze economiile occidentale.

Cu toate acestea, unii experţi se tem de o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului, o necunoscută fiind şi reacţia ţărilor OPEC. De partea sa, Rusia a avertizat deja că nu va livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare.

 

Citeşte şi: Adrian Negrescu: Vremuri tulburi pe piața petrolului. Începe iar specula

 

Un lung lanț de circumstanțe care urmează să se cumuleze amenință economia mondială în timp ce România este într-o situație extrem de fragilă. În acest context DCBusiness a cerut analistului economic să creioneze un posibil scenariu pentru țara noastră. 

Adrian Negrescu spune că: ”Se anunţă vremuri tulburi pe piaţa petrolului, care ne vor impacta direct. Debutul speculaţiilor va fi, probabil, în jurul datei de 5 decembrie, atunci când va intra în vigoare embargoul UE la adresa petrolului gestionat prin porturile ruseşti”. 

Analistul a adăugat și că: ”OPEC a prevăzut acest moment şi, în tentativa de a exploata momentul, a anunţat o potenţială reducere a producţiei. Asta înseamnă gaz pe focul problemelor din piaţa carburanţilor”, a explicat analistu și a continuat spunând că: ”La cum arată piaţa în momentul de faţă, având în vedere şi poziţia americanilor, nu este exclus să vedem din nou petrolul peste 100 de dolari până la Crăciun”.

În ceea ce privește impactul pe care îl vom resimți în buzunare, Adrian Negrescu a apreciat că: ”Vom simţi impactul în mod direct, prin preţurile la pompă. Acciza de 0,50 de bani ar putea să devină ridicolă raportată la dimensiunea crizei”, a punctat analistul și a continuat afirmând că: ”Asta mai cu seamă că, în ciuda asigurărilor jucătorilor din industrie, în absenţa petrolului rusesc să găseşti petrol pe piaţă va deveni tot mai greu şi la preţuri tot mai mari”. 

Economistul a atras atenția și asupra companiilor petroliere din Rusia în contextul embargoului spunând că: ”În contextul embargoului UE la adresa Rusiei, este neclară situaţia Lukoil şi a celorlalte companii care aduceau petrol prin Rusia. Aprovizionarea cu petrol şi chiar şi cu motorină din alte surse va însemna un efort financiar semnificativ, iar efectele se vor vedea în preţurile de la pompă”.

Adrian Negrescu a arătat ce înseamnă pentru români în această iarnă aceste mișcări: ”Creşterea preţurilor carburanţilor, în această iarnă, va însemna încă un puseu de inflaţie, pe care îl vom simţi instantaneu prin scumpirea alimentelor, transportului, în general a tuturor produselor şi serviciilor comercializate în România”, a conchis analistul economic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel