Cele două instituții europene au abordat posibilitatea de a reduce prețurile la electricitate pentru clienții vulnerabili și defavorizați, punând în aplicare protecția împotriva deconectărilor și încorporând dispoziții menite să evite problemele pieței.
”Acest acord este o veste excelentă, deoarece ne va ajuta să reducem și mai mult dependența UE de gazul rusesc și să folosim energia curată pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Datorită acestui acord, vom putea stabiliza piețele pe termen lung, vom putea accelera implementarea surselor de energie regenerabilă, vom putea oferi cetățenilor UE electricitate la prețuri mai accesibile și vom spori competitivitatea industrială, a declarat Teresa Ribera, vicepreședinte al guvernului spaniol și ministru pentru tranziția ecologică.
Consiliul și Parlamentul European au convenit să ofere statelor membre posibilitatea de a sprijini exclusiv achiziționarea energiei din surse regenerabile, atunci când condițiile permit acest lucru și în conformitate cu planurile de decarbonizare ale statelor membre.
Ambii colegiuitori au convenit să acorde Consiliului competența de a declara o criză, pe baza unei propuneri a Comisiei.
În plus, acordul provizoriu prevede criteriile de declarare a unei crize, legate de prețul mediu angro al energiei electrice sau de o creștere bruscă a prețurilor cu amănuntul ale energiei electrice.
Consiliul și Parlamentul au convenit să consolideze măsurile care trebuie puse în aplicare de statele membre pentru a proteja clienții vulnerabili și săraci din punct de vedere energetic, inclusiv prin adăugarea definiției sărăciei energetice însoțită de o trimitere la noua directivă privind eficiența energetică care prevede măsuri adecvate.
Consiliul și Parlamentul European au convenit să facă din mecanismele de capacitate un element mai structural al pieței energiei electrice. În plus, aceștia au convenit să introducă o derogare de la aplicarea limitei de emisii de CO2 pentru mecanismele de capacitate deja autorizate, atunci când acest lucru este justificat.
Propunerea face parte dintr-o reformă mai amplă a pieței de energie electrică a UE, care include, de asemenea, un regulament axat pe îmbunătățirea protecției UE împotriva manipulării pieței printr-o mai bună monitorizare și transparență (REMIT). Un acord provizoriu privind REMIT a fost încheiat la 16 noiembrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...