UE amenință SUA cu sancțiuni de 26 miliarde € din cauza tarifelor lui Trump

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu
Dolarul rămâne sub presiune / Ilustrație: Oana Pavelescu
Uniunea Europeană se pregătește să răspundă ferm în cazul în care președintele american Donald Trump va pune în aplicare noile tarife comerciale anunțate pentru această săptămână. Bruxelles-ul analizează o gamă largă de represalii, ce ar putea viza inclusiv giganții tehnologici americani și accesul la piețele europene, a avertizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Tarife „reciproce” și riscul unui nou conflict comercial transatlantic

Donald Trump a declarat că intenționează să impună tarife „reciproce” împotriva partenerilor comerciali ai SUA, inclusiv Uniunea Europeană, începând chiar de miercuri. Măsurile ar include taxe suplimentare de 25% pe importurile de automobile, o creștere a tarifelor pentru oțel și aluminiu și penalizări pentru barierele netarifare, cum ar fi reglementările interne sau sistemul de taxă pe valoare adăugată (TVA) al UE.

Trump acuză blocul comunitar că aplică măsuri comerciale „nedrepte”, în timp ce UE insistă că TVA-ul este un sistem fiscal echitabil, care se aplică în mod egal atât produselor interne, cât și celor importate.

UE: Nu vrem război comercial, dar suntem pregătiți

„Nu dorim neapărat să răspundem, dar dacă va fi necesar, avem un plan solid și îl vom pune în aplicare”, a declarat Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene a subliniat că Bruxelles-ul are pregătite contra-măsuri pentru produse americane în valoare de până la 26 de miliarde de euro.

Printre instrumentele analizate se numără limitarea accesului companiilor americane la achiziții publice în UE, restricționarea investițiilor străine directe, dar și intervenții în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală și publicitatea digitală — un sector evaluat la peste 100 de miliarde de euro în Europa.

Ținta: marile companii tech din SUA

Von der Leyen a indicat că unul dintre punctele sensibile pentru SUA ar putea fi dependența giganților tehnologici americani de piața europeană. Restricții asupra acestora, precum Google, Apple sau Meta, ar putea avea un impact semnificativ, într-un moment în care UE încearcă să-și consolideze suveranitatea digitală.

„Europa are multe atuuri: comerțul, tehnologia, dimensiunea pieței. Dar forța noastră constă și în disponibilitatea de a lua măsuri ferme. Toate instrumentele sunt pe masă”, a punctat von der Leyen.

Instrumentul anti-coerciție, pregătit de lansare

State precum Franța solicită activarea instrumentului anti-coerciție al UE, destinat să contracareze presiuni economice externe. Acesta ar permite Bruxelles-ului să răspundă rapid la acțiuni considerate abuzive din partea altor țări, inclusiv prin tarife, restricții comerciale sau interzicerea participării la licitații publice.

Dacă Washingtonul va pune în aplicare tarifele anunțate, este posibil ca Bruxelles-ul să recurgă la acest mecanism pentru a lovi în puncte economice sensibile ale Statelor Unite.
__________________________________________________
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel