UE, deficit al balanţei comerciale de 64,7 miliarde de euro în august, urmare a majorării preţurilor energiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Uniunea Europeană a înregistrat în august un deficit al balanţei comerciale de 64,7 miliarde de euro, în urma majorării preţurilor energiei.

Uniunea Europeană a înregistrat în august un deficit al balanţei comerciale de 64,7 miliarde de euro, faţă de un deficit de 7,1 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării preţurilor energiei, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 207,1 miliarde de euro, în creştere cu 24,2% faţă de august 2021, în timp ce importurile UE au urcat cu 56,4%, până la 271,8 miliarde de euro.

În primele opt luni din 2022, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la importurile şi la exporturile de energie (care au o valoare mai scăzută), astfel încât UE a înregistrat un avans semnificativ al deficitului comercial în domeniul energiei (minus 423,4 miliarde de euro în perioada ianuarie - august 2022, comparativ cu minus 152,5 miliarde de euro în ianuarie - august 2021).

În perioada ianuarie - august 2022, exporturile de bunuri ale UE au urcat la 1.657,3 miliarde de euro (o creştere de 18,1% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile s-au majorat la 1.966,9 miliarde de euro (un avans de 49,9% faţă de perioada ianuarie - august 2021).

Ca rezultat, UE a înregistrat un deficit în perioada ianuarie - august 2022, de 309,6 miliarde de euro, faţă de un excedent de 91,8 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

Zona euro a înregistrat în august un deficit al balanţei comerciale de 50,9 miliarde de euro, faţă de un excedent de 2,8 miliarde de euro în perioada similară din 2021, în principal în urma majorării preţurilor energiei. Este cel mai ridicat nivel din 2015 al deficitului balanţei comerciale a zonei euro.

În perioada ianuarie - august 2022, exporturile de bunuri ale zonei euro au urcat la 1.859,8 miliarde de euro (o creştere de 18,7% faţă de perioada similară din 2021), iar importurile la 2.088,6 miliarde de euro (un avans de 44,7% faţă de perioada ianuarie - august 2021). Ca rezultat, zona euro a înregistrat un deficit în ianuarie - august 2022 de 228,8 miliarde de euro, faţă de un excedent de 124 miliarde de euro în perioada similară din 2021.

 

Citeşte şi: Nicolae Ciucă: Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90%

 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: "Depozitele de gaz din România au depășit, azi, cota de umplere de 90 la sută. Avem cu 477 milioane de metri cubi de gaz depozitatți deja în plus față de anul trecut, adică 2,774 miliarde mc din capacitatea totală de stocare de 3,07 miliarde.

Românii și economia noastră vor avea la dispoziție întreaga cantitate de gaze necesară pentru a trece cu bine această iarnă, indiferent de cum va fi vremea. Din cele 55 de milioane de metri cubi necesari pentru un consum zilnic mediu pe timpul iernii, aproape jumătate sunt produse intern, în mod curent, iar diferența este acoperită de cantitățile din depozite.

Evaluările arată că nu există absolut nicio problemă în alimentarea cu gaze pentru populație, industrie, mediu de afaceri. Am cerut instituțiilor responsabile să continue ritmul intens de depozitare a gazelor și să gestioneze cu mare atenție cantitățile necesare pentru a trece cu bine peste această iarnă. Având prețuri plafonate la gaze pentru români și suficient gaz pentru funcționarea economiei, Guvernul va continua să sprijine activ atât cetățenii, cât și industriile noastre."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...


pixel