UE face progrese în privința independenței energetice

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Statele membre UE nu reușesc să se pună de acord asupra reformei pieței energiei electrice
Statele membre UE nu reușesc să se pună de acord asupra reformei pieței energiei electrice
Au fost înregistrate scăderi în materie de importuri de energiei în UE în primele trei luni din 2023, în contrast cu volumul de energie importată în aceeași perioadă din ultimii doi ani.

O creştere semnificativă a importurilor de energie în Uniunea Europeană s-a înregistrat între 2021 şi 2022, atât în ceea ce priveşte valoarea medie lunară (121%), cât şi cantitatea (9%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată Agerpres.

Totuşi, în primul trimestru din 2023, s-a consemnat o scădere a ambilor indicatori. Comparativ cu primul trimestru din 2022, a existat o scădere cu 9,2% a valorii şi cu 3% a cantităţii.

În urma invadării Ucrainei de către armata rusă, Uniunea Europeană a fost nevoită să ia anumite măsuri de sancțiune a Rusiei care a creat însă un dezechilibru pe acest plan, vorbind, mai specific, de tranzacțiile cu petrol și gaze naturale. Drept consecință, au scăzut în mod constant și importurile de petrol și gaze naturale din Rusia începând cu T2 2022.

Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.

Cum circulă energia în prezent în UE după sancționarea Rusiei

Aceste măsuri s-au făcut simțite și în primul trimestru al anului în curs. Dacă în primul trimestru din 2022 Rusia a fost cel mai mare furnizor de uleiuri petroliere, cu o pondere de 26%, în primele trei luni din acest an ponderea Rusiei a fost de doar 3,2%, o scădere de 22,8 puncte procentuale (pp) faţă de primul trimestru din 2022. În acelaşi timp, a crescut ponderea importurilor din Norvegia (3,8 pp), Arabia Saudită (3,4 pp) şi Statele Unite (2,7 pp).

Situaţia este similară pentru gaze naturale în stare gazoasă, statele membre UE apelând la alte surse de aprovizionare. În primul trimestru din 2022 Rusia a fost cel mai mare furnizor al UE, cu o pondere de 38,8%, fiind urmată de Norvegia (38,1%), dar în primele trei luni din acest an ponderea Rusiei a scăzut cu 21,4 pp, şi a crescut cea a Norvegiei (8 pp), Algeriei (7,4 pp) şi Marii Britanii (4 pp).

Norvegia a găsit „noul aur negru” al planetei

Norvegia găzduiește cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din lume, care, teoretic, poate procesa 12.000 de tone de acumulatori litiu-ion pe an.

În sud-estul Norvegiei, cea mai mare fabrică de reciclare de acest fel din Europa transformă bateriile de mașini electrice uzate sau defecte într-un amalgam sub formă de pulbere de nichel, mangan, cobalt, litiu și grafit. Obiectivul? Reutilizarea acestor metale esențiale pentru a fabrica baterii noi, elemente-cheie în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Smishing / Foto: Freepik
OMV Petrom
Mică afacere / Foto: Freepik
Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Rețea electrică
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...

Mark Mobius / FOTO: Wikipedia
Sistem apărare / FOTO: https://www.flickr.com/photos/lockheedmartin/albums/72157603820875402/
Ulei / FOTO: Wikipedia
Cupru
Freepik.com
Ședință de guvern
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă

pixel