Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
O creştere semnificativă a importurilor de energie în Uniunea Europeană s-a înregistrat între 2021 şi 2022, atât în ceea ce priveşte valoarea medie lunară (121%), cât şi cantitatea (9%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată Agerpres.
Totuşi, în primul trimestru din 2023, s-a consemnat o scădere a ambilor indicatori. Comparativ cu primul trimestru din 2022, a existat o scădere cu 9,2% a valorii şi cu 3% a cantităţii.
În urma invadării Ucrainei de către armata rusă, Uniunea Europeană a fost nevoită să ia anumite măsuri de sancțiune a Rusiei care a creat însă un dezechilibru pe acest plan, vorbind, mai specific, de tranzacțiile cu petrol și gaze naturale. Drept consecință, au scăzut în mod constant și importurile de petrol și gaze naturale din Rusia începând cu T2 2022.
Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie.
Cum circulă energia în prezent în UE după sancționarea Rusiei
Aceste măsuri s-au făcut simțite și în primul trimestru al anului în curs. Dacă în primul trimestru din 2022 Rusia a fost cel mai mare furnizor de uleiuri petroliere, cu o pondere de 26%, în primele trei luni din acest an ponderea Rusiei a fost de doar 3,2%, o scădere de 22,8 puncte procentuale (pp) faţă de primul trimestru din 2022. În acelaşi timp, a crescut ponderea importurilor din Norvegia (3,8 pp), Arabia Saudită (3,4 pp) şi Statele Unite (2,7 pp).
Situaţia este similară pentru gaze naturale în stare gazoasă, statele membre UE apelând la alte surse de aprovizionare. În primul trimestru din 2022 Rusia a fost cel mai mare furnizor al UE, cu o pondere de 38,8%, fiind urmată de Norvegia (38,1%), dar în primele trei luni din acest an ponderea Rusiei a scăzut cu 21,4 pp, şi a crescut cea a Norvegiei (8 pp), Algeriei (7,4 pp) şi Marii Britanii (4 pp).
Norvegia găzduiește cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din lume, care, teoretic, poate procesa 12.000 de tone de acumulatori litiu-ion pe an.
În sud-estul Norvegiei, cea mai mare fabrică de reciclare de acest fel din Europa transformă bateriile de mașini electrice uzate sau defecte într-un amalgam sub formă de pulbere de nichel, mangan, cobalt, litiu și grafit. Obiectivul? Reutilizarea acestor metale esențiale pentru a fabrica baterii noi, elemente-cheie în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...