UE: Facturile de energie vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili
Autor: Antonia Popescu | 23 ian 2023, 15:42
UE: Facturile de energie vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili
UE: Facturile de energie vor fi mai puţin legate de preţurile combustibililor fosili
Viitoarele propuneri UE privind reformarea pieţei de electricitate a blocului comunitar vor încerca să facă facturile de energie ale consumatorilor mai puţin legate de fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor combustibililor fosili, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite Reuters.

Analiştii spun că prin reformarea pieţei de electricitate Executivul comunitar vrea să evite repetarea situaţiei de anul trecut, când reducerea aprovizionării cu gaze ruseşti a dus la un nivel record al preţurilor la electricitate în Europa, majorând facturile consumatorilor şi forţând închiderea unor industrii.

Într-o consultare publică lansată luni, Comisia Europeană a prezentat numeroase opţiuni de revizuire a modului în care centralele electrice când electricitate, ca parte a reformei care va fi propusă în martie.

"Trebuie să proiectăm o piaţă a electricităţii viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Propunerile vizează extinderea folosirii în Europa a contractelor pe termen lung care furnizează centralelor electrice un preţ fix pentru electricitatea lor - "contracte pentru diferenţă" (CfD) şi "contracte de achiziţie de energie electrică" (PPA). Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea o zonă tampon între consumatori şi preţurile volatile în tranzacţiile pe termen scurt de pe pieţele energiei, şi ar avea ca rezultat un nivel mai stabil al facturilor de energie pentru gospodării şi companii, consideră Comisia Europeană.

La acest rezultat s-ar putea ajunge prin mai multe licitaţii publice pentru energie regenerabilă, care include PPA, sau garanţii de la stat pentru credite, în vederea sprijinirii firmelor care semnează pentru contractele de achiziţie de energie electrică.

Schimbări mai radicale, cum ar fi solicitarea ca toate noile centrale electrice care primesc sprijin de la stat să semneze "contracte pentru diferenţă", ar fi de asemenea o posibilitate. O altă opţiunea vizează posibilitatea ca guvernele naţionale să impună CfD la anumite centrale electrice, deşi s-ar putea înregistra unele riscuri, avertizează Executivul comunitar.

"O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investiţiilor necesare în acest tip de generare a electricităţii, ar putea majora costurile investiţiei, deci ar putea fi contraproductivă", consideră Comisia Europeană.

Bayer, presată de investitorii activiști

Union Investment, unul dintre cei mai mari acționari ai Bayer AG, l-a criticat pe președintele consiliului de supraveghere al grupului al cărui director general este deja atacat de investitorii activiști.

Președintele companiei, Norbert Winkeljohann, "caută dialogul cu investitorii, dar ar fi trebuit să inițieze mai mult", a declarat Markus Manns, manager de portofoliu la Union Investment, pentru revista WirtschaftsWoche. "Ar fi fost cu siguranță o problemă pentru consiliul de supraveghere să ajute la inițierea unei divizări a Consumer Health".

Consiliile de administrație ale Novartis AG și GSK Plc sunt mult mai angajate atunci când vine vorba de crearea de valoare pentru acționari, a spus Manns. Union Investment deține o participație de 1,4% la Bayer.

La începutul acestei luni, Manns a declarat pentru Bloomberg News că Bayer se confruntă cu un "mix toxic" de provocări, astfel încât "menținerea cursului nu mai este o opțiune". Deși a sugerat o potențială vânzare a diviziei de sănătate a consumatorilor de la Bayer, el a spus că "este prea devreme" pentru o destrămare completă a grupului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Viitorul energiei prinde contur cu 3Sun în Catania

Președintele Enel, Michele Crisostomo, CEO-ul Enel,...

Banca familiei Rothschild dispare de pe bursă

Familia Rothschild plănuiește să își privatizeze banca...

Petrol și gaze naturale. Prețurile scad pe piețele mondiale

Prețul petrolului brut este în scădere, tras în jos de...

Crossuri externe