Ministrul Energiei: Contracte de finanțare în valoare de peste 700 milioane de lei
Proiectele vor asigura o putere...
Această întâlnire virtuală avea scopul să pregătească o reuniune extraordinară între preşedintele chinez şi şefii celor 27 de state membre ale UE, în timp ce ambele părţi speră să semneze în acest an un acord cu privire la protecţia investiţiilor. Preşedinţii instituţiilor europene şi-au exprimat "grava lor preocupare" pentru fosta colonie britanică în faţa preşedintelui Xi Jinping şi a premierului Li Keqiang.
Ei şi-au exprimat de asemenea nemulţumirea faţă de campaniile de dezinformare şi de atacurile cibernetice lansate din China. În fine, liderii instituţiilor UE şi-au exprimat dezamăgirea faţă de absenţa progreselor în negocierile comerciale. Discuţiile cu premierul chinez, apoi cu preşedintele Xi au durat şase ore. Summitul s-a încheiat fără o declaraţie comună. Chinezii "nu au propus să se facă o conferinţă de presă comună", a precizat un responsabil european.
"Este esenţial să avem un dialog cu China pentru a ne apăra valorile, dar avem puncte de dezacord asupra unor subiecte esenţiale", a explicat preşedintele Consiliului, Charles Michel, într-o conferinţă de presă. "China este un partener comercial, un concurent economic şi un rival sistemic", a amintit la rândul său preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. "Toate acestea demonstrează că relaţia noastră nu este uşoară", a recunoscut ea.
Citește și MISTER. Noul virus apărut la Beijing. A același, dar e altfel
UE şi China negociază de un an semnarea unui acord cu privire la protecţia investiţiilor lor care să acorde întreprinderilor europene acces pe piaţa chineză şi în acelaşi timp să protejeze întreprinderile UE în faţa marilor grupuri chineze subvenţionate. Or, aşteptările europenilor au fost, deocamdată, zadarnice. "Avem nevoie de mai multă ambiţie din partea Chinei pentru a încheia un astfel de acord până la sfârşitul anului", a spus Von der Leyen. "Aşteptăm de la autorităţile chineze angajamente cu privire la întreprinderile de stat şi la transparenţa asupra ajutoarelor şi transferurilor de tehnologie forţate", a explicat ea.
"Altfel, suntem hotărâţi să jucăm o altă carte, cea a apărării intereselor noastre", a avertizat luni un înalt responsabil european. Chinezii sunt la rândul lor preocupaţi de noua legislaţie europeană asupra investiţiilor străine şi de distanţarea UE faţă de acestea. "China se deschide în mod hotărât şi se angajează să creeze un mediu comercial internaţional axat pe piaţă şi bazat pe dreptul pentru întreprinderile internaţionale", a declarat premierul Li Keqiang într-o scurtă prezentare a summitului la televiziunea naţională CCTV.
"Sperăm că UE va manifesta de asemenea deschiderea pieţelor sale comerţului şi investiţiilor şi îşi va flexibiliza restricţiile la exportul spre China", a adăugat el. Angajat într-un conflict comercial şi politic cu SUA, Beijingul caută susţineri. Washingtonul i-a avertizat pe europeni înaintea summitului: "Partidul Comunist chinez vrea să vă oblige să alegeţi" între SUA şi China, a afirmat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.
Dar europenii refuză să se lase prinşi în jocul tensiunilor între cele două mari puteri. "Europa nu va fi câmpul de luptă între SUA şi China", a afirmat duminică comisarul european al industriei, Thierry Breton. Dar China este un important partener pentru UE. Schimburile de bunuri reprezentau 1,5 miliarde de euro zilnic în 2019, potrivit datelor Comisiei.
China este dispusă să menţină o comunicare strânsă cu preşedinţii instituţiilor europene pentru a face să progreseze o serie de agende politice majore şi să ridice relaţiile sino-europene la un nou nivel, a asigurat preşedintele Xi Jinping, citat de Xinhua. Amânarea unui summit extraordinar cu preşedintele Xi, prevăzut în septembrie la Leipzig, de cancelarul german Angela Merkel cu toţi omologii săi din UE acordă timp suplimentar negocierilor. Ursula von der Leyen a spus că speră că condiţiile vor fi reunite pentru a încheia "înainte de sfârşitul anului" un acord asupra protecţiei investiţiilor. "Dacă acesta nu este posibil, ar fi regretabil", a conchis ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele vor asigura o putere...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Număr record de donatori-investitori.
Actul normativ a fost promulgat...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Dumitru Nancu, directorul...
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...