UE investește 6 miliarde de euro în țările din Balcanii de Vest

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro / sursa foto: Freepik.com / chormail
Euro / sursa foto: Freepik.com / chormail
Uniunea Europeană a elaborat un plan de creștere în valoare de 6 miliarde de euro destinat țărilor din Balcanii de Vest.

Acesta este un potențial "schimbător de joc" care ar putea dubla dimensiunea economiilor regionale în următorul deceniu, a declarat luni un oficial UE, conform Reuters.

Liderii celor șase țări din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia - s-au întâlnit luni la Skopje pentru a discuta despre reformele necesare pentru a avea acces la planul de creștere al UE prezentat în octombrie anul trecut.

"Astăzi, liderii vor discuta despre piața regională comună și despre integrarea progresivă a regiunii în piața noastră internă, care este un motor uriaș de creștere", a declarat Gert Jan Koopman, directorul general al Comisiei Europene pentru negocieri de vecinătate și extindere.

"Planul de creștere este un potențial schimbător de joc și ar putea dubla dimensiunea acestor economii în următorul deceniu", a declarat acesta la începutul reuniunii.

După ce i s-a promis cu ani în urmă aderarea la UE, procesul de aderare în întreaga regiune a încetinit, în principal din cauza reticenței celor 27 de membri ai blocului și a lipsei de reforme în întreaga regiune.

Serbia și Muntenegru au fost primele din regiune care au lansat discuții de aderare la UE, iar Albania și Macedonia de Nord au început discuțiile cu Bruxelles-ul în 2022. Bosnia și Kosovo sunt mult în urma vecinilor lor în acest proces.

"Planul de creștere înseamnă 6 miliarde de euro pentru întreaga regiune, iar suma de bani pe care o vom primi depinde de faptele bune pe care le facem", a declarat premierul kosovar Albin Kurti înaintea reuniunii.

Planul de creștere al UE pentru regiune ar include deschiderea pieței sale comune către țările din Balcanii de Vest în domenii precum libera circulație a bunurilor și serviciilor, transporturile și energia.

În schimb, însă, țările trebuie să implementeze reforme și să rezolve toate problemele nerezolvate cu vecinii lor.

Obiectivul UE este de a conferi o mai mare stabilitate unei regiuni care s-a format din destrămarea sângeroasă a Iugoslaviei din anii 1990, afectată încă de tensiuni.

În cursul zilei de luni, cei șase lideri vor prezenta o declarație comună în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc în capitala Macedoniei de Nord, Skopje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel